Proiectul referitor la modificarea regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobile de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum, sau în traducere „taxa de solidaritate cu Termica”, a ridicat, ieri, tensiunea consilierilor locali.
Iniţial, la prezentarea proiectului care obligă locatarii care au centrale de apartament să plătească mai mult pentru energia termică utilizată în bloc, primarul Ion Lungu a spus că este corect ca cei care au avut bani să-şi instaleze centrale să plătească mai mult din costul facturii la energia termică. „Ordinul ANRSC este benefic deoarece repară inechităţi grosolane. Condominiul aşa a fost construit, cu sistem de termoficare centralizat. Cine nu vrea să stea, să se mute la casă. Este o solidaritate cu cei care n-au avut bani să-şi pună centrale”, a spus Lungu. El a afirmat că suma pe care ar avea-o de plătit cei cu centrale nici măcar nu este mare, de „doar 300.000-400.000 pe lună”, în lunile în care s-ar achita 30 la sută din valoarea facturii la energie termică”, şi asta pentru că „noi îi apărăm pe oamenii mai nevoiaşi, suntem solidari cu ei”.
Social-democratul Ovidiu Donţu a spus însă că ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare Servicii Comunale referitor la repartizarea costurilor comune are alt sens decât cel al proiectului supus aprobării Consiliului Local Suceava.
„Noi mergem prin această hotărâre de consiliu local mai departe decât ordinul ANRSC şi este ilegal. Ordinul nr.243 se referă numai la cei cu repartitoare de costuri, noi trecem direct la procente”, a spus Donţu.
Lungu şi-a supărat colegii consilieri din PD-L
Donţu a fost susţinut şi de colegii săi de partid, Neculai Bosancu şi Cornel Caşu, care au afirmat că deja au fost informaţi de locatari cu centrale proprii că refuză categoric să plătească aceste costuri suplimentare pentru un serviciu pe care nu l-au solicitat şi pentru care nu au contracte şi că vor acţiona municipalitatea în judecată.
Consilierii PSD au mai spus, pe un ton destul de ridicat, că trebuia mai multă atenţie la redactarea proiectului de hotărâre de consiliu local şi la concordanţa cu ordinul ANRSC.
Primarul Lungu a fost de acord că problema mai trebuie analizată şi a anunţat că retrage proiectul de pe ordinea de zi şi îl amână până la şedinţa din septembrie a deliberativului. Acest lucru i-a nemulţumit pe o parte dintre colegii săi din PD-L, care au fost de părere că Lungu a cedat nepermis în faţa PSD.
„Îmi asum retragerea acestui proiect, vreau să am şi o discuţie cu asociaţiile de proprietari pe această temă. Rog consilierii PD-L să mă înţeleagă de ce am amânat proiectul. Este foarte important să discut acest lucru şi la şedinţa cu asociaţiile de locatari”, a precizat primarul.
El a mai spus că personal este printre cei nemulţumiţi de legea referitoare la repartitoare, deoarece de când şi-a instalat aceste aparate de măsură plăteşte mai mult decât înainte, dar ştie că energia termică trebuie plătită, cu atât mai mult cu cât Termica Suceava „este într-o situaţie disperată”.
Conform proiectului de hotărâre retras ieri, plata facturii la energia termică dintr-un bloc ar reveni în procent de 30-50 la sută tuturor locatarilor, inclusiv celor care au centrale termice pe gaz metan, şi doar 50-70 la sută abonaţilor la sistemul de termoficare centralizat. Reglementarea nu are nici o legătură cu nivelul veniturilor locatarilor, un pensionar sau un proaspăt şomer, cu centrală termică instalată pe vremea când avea serviciu, plăteşte cotă parte din factura vecinului abonat la Termica SA, chiar dacă acesta are venituri de zece ori mai mari. Solidaritatea pentru care posesorii de centrale plătesc ce nu consumă nu este cu vecinii necăjiţi, ci cu societatea de termoficare Termica.
(27 aug 2010, 12:25:26