Deputatul PD-L de Suceava Ioan Bălan a declarat, ieri, că administraţia judeţeană are în vedere mai multe investiţii în sistemul de sănătate sucevean, care ar putea demara în acest an prin parteneriat public-privat. Potrivit deputatului, este vorba atât de modernizări de spaţii - morga Spitalului de Urgenţă şi sediul Ambulanţei fiind primele vizate, cât şi de investiţii în noi servicii medicale de înaltă performanţă. „Suntem dispuşi să sprijinim total obiective medicale, îndeosebi prin parteneriate cu investitori de pe piaţa serviciilor medicale”, a spus Bălan. În opinia sa, pentru Suceava avantajul ar fi dublu, pe de o parte pentru că motivarea specialiştilor pentru a veni să lucreze aici ar reveni investitorului, care are tot interesul să-şi susţină astfel afacerea, iar pe de altă parte locuitorii ar câştiga în privinţa calităţii serviciilor medicale la care au acces.
Dezvoltarea tratamentului medical de înaltă performanţă ar putea readuce indirect acasă medicii şi asistentele care migrează în celelalte ţări ale Uniunii Europene, prin aceea că pacienţii din alte ţări ar deveni interesaţi să se trateze mai ieftin în România. Medicii şi asistentele plecate din România au rezultate foarte bune în străinătate, fac o imagine pozitivă învăţământului medical din ţară şi, la fel cum se întâmplă deja în stomatologie, chirurgie plastică şi chiar obstetrică-ginecologie, pacienţii încep să se întrebe, dacă sunt trataţi bine de un medic român cu 2.000 de euro la un cabinet din Franţa sau din Belgia, de ce să nu vină să se trateze cu 1.000 de euro în România?
Mediatizarea succeselor personalului medical care lucrează în afara ţării este o şansă pentru refacerea imaginii sistemului de sănătate românesc, puternic afectată îndeosebi în interiorul graniţelor ţării.
(21 aug 2010, 16:56:56