În 2010 Ucraina sărbătoreşte cea de-a 19-a aniversare a proclamării independenţei. În această zi solemnă poporul ucrainean onorează alegerea istorică, care a fost făcută pe 24 august 1991, când Rada Supremă a Ucrainei a proclamat independenţa Statului Ucrainean. Acest eveniment remarcabil a pus „începutul” istoriei moderne a ţării.
În acest moment Ucraina îşi depană amintirile despre cei care, cu faptele eroice, datorită vieţii proprii şi acţiunilor determinate, curajului şi credinţei puternice, au contribuit la stabilirea independenţei. Începând cu Rusia Kieveană şi până în prezent, Ucraina mereu tindea la crearea unei societăţi omogene, care să fie bazată pe cultură spirituală profundă, stimă faţă de persoană şi cetăţean, apartenenţă a ucrainenilor de popoarele europene.
Ucraina cu fermitate priveşte în viitor: creşte noua generaţie de ucraineni, care s-au născut într-un stat liber şi independent, care preţuiesc valorile democratice şi nu-şi imaginează altă viaţă. Pentru ei, noţiunile „libertate de exprimare”, „dreptul la alegere”, „valori democratice”, „libertate religioasă” sunt componente integrale ale vieţii lor într-o ţară europeană tânără.
Anul 2010 a devenit un an semnificativ pentru Ucraina: alegerile libere şi democratice al şefului de stat au confirmat tendinţa poporului ucrainean de a învinge confruntările politice interne durabile şi de a pune bazele unei guvernări stabile.
Pentru prima dată în ultimii ani a fost creată o conducere eficientă, unde preşedintele şi prim-ministrul merg într-un pas, este creat un Guvern şi o coaliţie parlamentară funcţională, efectivă şi profesionistă, care asigură cursa spre consolidarea Ucrainei ca stat-lider european puternic, cu o economie funcţională, standarde sociale de viaţă înalte şi politică externă pragmatică, care apără interesele naţionale al ucrainenilor.
În scurt timp, noul Guvern a propus proiectul de lege, iar Rada Supremă a aprobat programul Guvernului privind Dezvoltarea economică şi socială în 2010, care prevede măsuri prioritare, necesare pentru depăşirea efectelor crizei financiare din Ucraina. Sunt determinate direcţiile principale al politicii bugetare pentru anul 2011, iar următorul buget va fi creat pe baza noii Legi a Bugetului de Stat.
Astfel, economia ucraineană se recuperează treptat, având o tendinţă pozitivă, de creştere.
Politica externă al Ucrainei devine instrument eficient de realizare şi apărare a intereselor naţionale ale statului pe scena mondială.
Pe parcursul ultimilor luni, Ucraina a reuşit să aducă relaţiile cu partenerii săi strategici (UE, Federaţia Rusă şi SUA) la un nivel constructiv, echilibrat şi pragmatic.
Un impuls nou obţine colaborarea reciprocă a Ucrainei cu partenerii-cheie din Asia, Africa şi America Latină.
Atenţie deosebită se acordă dezvoltării în continuare a unor relaţii de bună vecinătate cu România, care au realizări şi istorie bogată.
Integrarea în spaţiul politicii, economiei şi dreptului european pentru aderare la Uniunea Europeană este definită ca principiu-cheie al politicii externe. Aceasta asigură continuitatea politicii externe, necesară pentru stabilirea relaţiilor serioase, durabile, reciproc avantajoase cu toţi partenerii Ucrainei.
În domeniul securităţii, Ucraina nu este parte la blocuri militare, deoarece această poziţie corespunde realităţilor contemporane geopolitice şi exprimă tendinţa Ucrainei de a dezvolta un parteneriat activ cu NATO.
Datorită detaşării unice a Ucrainei pe mapa Europei, aceasta poate deveni carcasă pentru noua securitate europeană în bazinul Mării Negre şi pe întregul continent.
Diplomaţia ucraineană va rămâne în continuare mijloc de consolidare a Ucrainei ca partener de încredere, ca stat, care tinde la relaţii constructive şi poate efectua contribuţia sa semnificativă în dezvoltarea stabilă a Europei.
Remarcând cea de-a 19-a aniversare a independenţei, Ucraina cu certitudine priveşte în viitor şi crede că dezvoltarea constantă şi progresivă va asigura pacea, fericirea şi bunăstarea cetăţenilor săi.
Consulatul General al Ucrainei la Suceava