Bezna domneşte, seară de seară, pe o bună parte din străzile municipiului Suceava, oamenii riscând să se împiedice de denivelările stradale, să cadă în şanţuri nesemnalizate sau în canale ale căror capace au fost furate, pentru că, în ultimele două luni şi jumătate, nici una dintre defecţiunile apărute la sistemul de iluminat public nu a putut fi remediată, din lipsa unui cadru legal prin care să poată fi plătită lucrarea respectivă.
Problema a apărut în momentul în care municipalitatea suceveană a scos la licitaţie contractul de reparaţii şi întreţinere a sistemului de iluminat public. Numai că, pe lângă procedurile greoaie şi de durată pe care le presupune licitarea unor lucrări publice, a mai apărut o problemă, în momentul în care rezultatul licitaţiei a fost contestat de una dintre firmele participante. Cum aceste contestaţii sunt analizate doar la Bucureşti, de o comisie care e asaltată de asemenea acţiuni din toată ţara, rezultatul s-a lăsat aşteptat mult şi bine.
Drept urmare, de mai bine de două luni, Primăria Suceava nu mai are nici un contract valabil de reparare a reţelelor de iluminat public, astfel încât, stradă după stradă, defecţiunile au început să se adune, resimţindu-se tot mai tare.
Aşa s-a ajuns ca străzi precum Petru Rareş, Baladei, Celulozei, Rarău, Călimani, Aleea Nucului, Ştefan Dracinschi sau Aleea George Enescu să nu mai fie iluminate chiar şi de mai bine de o lună de zile.
Pe lângă disconfortul creat de lipsa iluminatului stradal se adaugă şi sentimentul de nesiguranţă pe care îl au locuitorii zonelor rămase în beznă noapte de noapte.
Tocmai de aceea, viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a declarat că va insista pe lângă firma care a fost declarată câştigătoare a licitaţiei să înceapă mai rapid lucrările de reparare a reţelelor de iluminat afectate de defecţiuni.
“Luni am primit decizia Consiliului de Analizare a Contestaţiilor, prin care se atestă că rezultatul licitaţiei este unul corect. Mai există un termen legal de zece zile de aşteptare, timp în care decizia lor poate fi şi ea contestată, dar nu credem că se va mai întâmpla acest lucru. Voi insista pe lângă cei de la Loial, care au câştigat licitaţia, să înceapă treaba chiar de luni, pentru că Suceava este un oraş care suferă puternic în privinţa iluminatului public”, a spus Viorel Seredenciuc.
O bună parte a problemelor de iluminat public din oraş sunt cauzate de lucrările de refacere a reţelelor de apă şi canalizare care se fac prin programul ISPA, în numeroase rânduri fiind “atinse” şi cablurile de curent electric.