Problemele locuitorilor de pe strada Alexandru cel Bun, care, timp de trei zile la rând (marţi, miercuri şi joi, până la amiază), au tot rămas fără apă potabilă la robinete, din cauza a patru avarii care au avut loc în lanţ, sunt departe de a se termina acum.
Conducta de azbociment care alimentează zona respectivă este atât de uzată încât poate ceda din nou în orice moment, fără vreo intervenţie externă.
De fapt, prima avarie, care a dus la apariţia celorlalte trei, într-un interval de numai 48 de ore, s-a produs din cauza prăbuşirii pământului peste conductă, într-o zonă în care se lucra la înlocuirea conductei de canalizare.
De cum a fost reparată avaria, presiunea apei a făcut conducta să cedeze câţiva metri mai încolo. Acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată când a fost reluată furnizarea apei potabile locuitorilor din zonă, care, timp de trei zile, cu câteva “pauze”, au fost lipsiţi de una dintre cele mai stringente necesităţi, apa curentă.
Reprezentanţii ACET spun că în orice moment se aşteaptă ca o nouă avarie să afecteze zona respectivă, pentru că vechea conductă de apă rece, din azbociment, este foarte firavă, fiind “roasă” de cei peste 40 de ani de folosinţă, de când stă îngropată în pământ.
Tocmai din această cauză, viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a propus realizarea unei conducte temporare, la suprafaţă, care să fie folosită pe durata realizării lucrărilor de înlocuire a conductelor de canalizare, iar ulterior şi a celor de apă potabilă, care vin deja din urmă.
Numai că porţiunea pe care ar trebui făcută această conductă temporară este de peste 400 de metri lungime, iar o problemă o reprezintă racordurile care ar trebui refăcute la toate scările de bloc din zonă, ceea ce ar produce noi probleme şi disconfort locuitorilor din zonă.
În aceste condiţii, cei de la Pfeiffer şi TMUCB iau în considerare realizarea de conducte temporare pe porţiuni mai mici, ca să ocolească cele mai problematice zone din conducta de azbociment, dar fără a renunţa la funcţionalitatea acesteia.
În cele din urmă, anul acesta, conducta-problemă va fi înlocuită prin programul ISPA, dar numai după ce vor finaliza lucrarea cei de la Pfeiffer, care înlocuiesc acum conducta de canalizare.