Subvenţionarea sistemului de încălzire centralizat a trecut de la Guvern şi administraţiile locale pe umerii locatarilor care au renunţat la acest serviciu în favoarea centralelor de apartament. „Luxul” de a avea apă caldă şi încălzire non-stop trebuie sancţionat, în viziunea guvernanţilor, prin obligarea celor care au centrale să plătească şi o parte din încălzirea vecinilor care au locuinţele încălzite de societatea de termoficare a oraşului. În acest an, din momentul în care Termica va începe furnizarea căldurii, un procent cuprins între 30 şi 50 la sută (în funcţie de lună) din valoarea facturii la încălzirea apartamentelor dintr-o scară de bloc va fi repartizat la plată către toţi locatarii, inclusiv a celor care au centrale proprii şi doar 50, respectiv 70 la sută va fi achitată de abonaţii Termica.
Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Naţională de Reglementare Servicii Comunale a stabilit, printr-un ordin, creşterea costului comun al agentului termic furnizat în sistem centralizat pentru locatarii debranşaţi, de la 20 la sută, cât a fost până acum, la 30 la sută în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50 la sută în celelalte luni. Ordinul ANRSC nr. 343/2010 a intrat deja în vigoare şi se aplică din sezonul 2010-2011.
În municipiul Suceava sunt 1.866 de scări de bloc, care însumează 34.528 de apartamente. Proprietarii a 10.156 de apartamente s-au debranşat de la Termica şi şi-au instalat centrale de apartament, iar 24.372 au rămas cu locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare. În cazul acestora din urmă, circa 18.000 au instalate repartitoare de apartament şi aproape 5.500 sunt contorizate doar de Termica. Când va începe furnizarea căldurii, în octombrie - noiembrie, între o treime şi jumătate din costul încălzirii lor va fi plătit şi de locatarii care nu beneficiază în nici un fel de serviciile Termica.
Concret, în cazul unei scări de bloc cu zece apartamente, şapte cu centrale proprii, trei racordate la Termica, dacă factura pentru încălzirea celor trei va fi în noiembrie de 17 milioane de lei vechi, 8,5 milioane de lei vechi vor fi plătiţi de cei trei abonaţi ai Termica, iar 8,5 milioane se vor împărţi la plată între toate cele zece apartamente.
Peste 10.000 de suceveni, puşi la plată pentru „nesimţirea” de a avea apă caldă şi încălzire non-stop cu centrale de apartament
Harşovschi recunoaşte că prin aplicarea acestei reglementări au de suferit cei cu centrale proprii, dar spune că singura modalitate prin care se mai poate diminua efectul este inventarierea exactă a suprafeţei echivalente termic.
„O spun foarte clar, acest ordin vine în interesul celor care sunt în sistemul centralizat. Noi am făcut apel la populaţie să nu se debranşeze şi uitaţi-vă că deja efectele se văd. Şi cei de la nivel naţional au aceeaşi gândire şi ajută oamenii care rămân la sistemul centralizat, în defavoarea celor care îşi montează centrale de apartament. Până la 30 noiembrie toate societăţile de repartitoare şi asociaţiile de proprietari vor fi obligate să calculeze suprafaţa echivalentă termic”, a afirmat Harşovschi.
Viceprimarul a mai arătat că pentru cele 5.500 de apartamente care sunt contorizate numai de Termica, primăria „va impune” ca asociaţiile, împreună cu societatea de termoficare sau cu o firmă pe care o vor accepta jumătate plus unu dintre locatari să inventarieze suprafeţele echivalente termic. Pentru apartamentele care au repartitoare inventarierea trebuie să o facă firmele care au montat aceste aparate.
Penalizarea locatarilor cu centrală proprie se face în România din 2008. În Suceava, prin Hotărârea de Consiliu Local nr.231/2008 costurile comune erau stabilite la un procent de 20 la sută şi justificate de cei care le-au impus prin aceea că pentru ţevile de la subsol, cele care mai trec prin apartamente şi pentru caloriferele de pe casa scării trebuie să plătească toată lumea din bloc. În cazul în care ţevile rămase în apartamentele debranşate erau foarte bine izolate, cota comună de plată se putea reduce la 10 la sută din costul total al facturii. Din acest an acest lucru nu mai este posibil. Sunt scutiţi să mai plătească la Termica doar locatarii în care absolut toate apartamentele de pe scară sunt debranşate şi au centrale proprii.
(19 aug 2010, 11:15:59
Si nu va lasati pacaliti de vrajelile aste conform constitutiei nu esti obligat sa platesti nici un produs sau serviciu de care nu beneficiezi (excluzand impozitele).
NU vedeti ca sistemul centralizat trebuie sa supravietuiasca ca-i o sursa de venit pentru ei. Sa nu ai incalzire calumea iarna, sa nu ai apa calda cu lunile vara... mereu avarii pe retea, preturile le fixeaza dupa cum vor...