Din ce în ce mai mulţi suceveni iau drumul spre cabinetele de psihiatrie pentru a depăşi problemele cu care se confruntă şi, în cazul afecţiunilor uşoare, reuşesc să se recupereze şi să redevină „funcţionali” în câteva luni sau câţiva ani. La această oră, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava sunt 14.514 bolnavi psihici, în creştere faţă de anul trecut, când erau înregistraţi 13.776 de pacienţi. Procentual, asta înseamnă că 2,04 la sută din populaţia judeţului Suceava are o afecţiune psihică diagnosticată.
Explicaţia creşterii numărului de bolnavi psihici în ultimele şase luni ale acestui an o oferă medicul psihiatru Irina Bălăuţă, de la CMI Policlinica Areni. Potrivit doctorului Bălăuţă, pe de o parte a crescut adresabilitatea către psihiatri, oamenii nu se mai jenează să meargă la medic şi au început să înţeleagă importanţa prezentării la timp la psihiatru, „deşi ar mai fi mult de lucru la informarea populaţiei în acest sens”.
Pe de altă parte, majoritatea medicilor suceveni, indiferent de specialitate, aplică uzual terapia combinată în cazul afecţiunilor pe care le tratează şi recomandă pacienţilor lor şi o vizită la psihiatru.
Ultima cauză a creşterii numărului de prezentări, deloc de neglijat, este impactul realităţii asupra oamenilor, cu efect stresant. Pentru un număr din ce în ce mai mare de suceveni a dispărut speranţa, oamenii nu văd un viitor bun pentru ei şi familiile lor şi simt nevoia să fie sprijiniţi.
Tulburările depresive şi cele anxioase, cele mai frecvente probleme cu care merg sucevenii la psihiatru
Cele mai frecvente tulburări care aduc sucevenii la psihiatru sunt cele depresive şi anxietăţile, care se pot trata în câteva luni sau câţiva ani. De boală sunt afectate atât persoanele tinere, active, indiferent dacă lucrează în ţară sau în străinătate, cât şi bătrânii, din toate păturile sociale. Nu contează nici gradul de educaţie, nici statutul social, nici situaţia financiară, directorul şi paznicul unei firme încearcă aceleaşi spaime legate de viitor. Cu psihoterapie sau cu medicamente pot fi ajutaţi să depăşească momentele dificile. Dr. Bălăuţă a precizat că cei peste 14.500 de pacienţi din evidenţele psihiatrice sunt aproape toţi cu medicaţie şi foarte puţini fac psihoterapie.