Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 aug 2010 - Anul XV, nr. 194 (4485)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Costuri neaşteptate

Locatarii blocurilor cu mansardă plătesc impozit mai mare cu 10%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii ale căror blocuri au fost mansardate sau pe care s-a construit şarpantă vor plăti cu 10% mai mult la impozitul pe apartamente, chiar dacă ei nu au avut nici un beneficiu de pe urma acestor lucrări.

Măsura se aplică chiar şi celor care locuiesc pe scări de bloc care nu au fost mansardate, dar la scara vecină, din acelaşi bloc, există mansardă sau şarpantă.

Diferenţa de bani la impozitul pe apartamente va fi resimţită doar de cei care locuiesc în blocuri mai vechi de 30 de ani, care, conform legii, beneficiau de o reducere de 10% la plata impozitelor.

Numai că, odată cu realizarea unei mansarde sau şarpante pe blocul respectiv, se consideră că a fost adusă o modificare structurii blocului, prin urmare i-au fost aduse îmbunătăţiri şi nu mai este considerat vechi.

 

Eliminarea bonificaţiei de 10%, măsură impusă de Curtea de Conturi

Viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a declarat că această prevedere legislativă nu a fost aplicată până anul acesta, dar, în urma unui control al Curţii de Conturi, municipalităţii sucevene i s-a impus să elimine bonificaţia de 10% pentru toţi locatarii blocurilor la care s-au făcut mansarde sau şarpante.

“Este o constatare a Curţii de Conturi, care ne-a obligat să aplicăm această prevedere pentru toate blocurile mansardate sau pe care s-au construit şarpante.

De aceea vom da acum autorizaţii de construcţie strict doar pentru cei care vin cu mansardare pe întreg blocul”, a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc.

 

Acceptul locatarilor de la ultimul etaj, obligatoriu la mansardare

Odată cu intrarea în vigoare a legii 170/2010, care modifică prevederile anterioare ale Legii Locuinţei, permiţând construirea de mansarde cu aprobarea a numai două treimi din locatarii blocului, Serviciul de Urbanism din Primăria Suceava a pus cap la cap noile reglementări cu cele existente în legi anterioare, pentru a pune la dispoziţia celor interesaţi de mansardarea blocurilor documentaţia necesară.

“Am făcut o coroborare cu celelalte legi în vigoare pe linie de urbanism şi au apărut câteva precizări absolut necesare. Este obligatoriu acceptul locatarilor de la ultimul etaj al blocului. Locatarii învecinaţi modificărilor care se produc trebuie să îşi dea acceptul scris. Nu vom accepta sub nici o formă să se facă mansarde şi şarpante pe un număr mai mic de scări decât are blocul în total. Dacă blocul are trei scări, atunci obligatoriu pe trei scări se face şi şarpanta.

Până acum s-au mai făcut excepţii, în cazul în care scările erau decalate şi aspectul blocului nu era afectat. Problema nu se pune doar din punct de vedere estetic, ci şi de ordin financiar, care elimină procentul de diminuare a impozitului de locuinţe pe blocul pe care se construieşte o mansardă”, a spus Viorel Seredenciuc.

El a dat ca exemplu un bloc cu două scări, cu o vechime mai mare de 30 de ani, unde, conform legii, locuitorii plătesc cu 10% mai puţin la impozit pe apartamente. În schimb, dacă se construieşte o mansardă doar pe una dintre scările blocului, locuitorii de pe cealaltă scară, care nu beneficiază în nici un fel de pe urma mansardării (termoizolare sau ce obligaţii contractuale mai are constructorul), tot pierd acea bonificaţie de 10% la plata impozitului.

Practic, cei care au dat acceptul vecinilor de la ultimul etaj să facă o şarpantă, pentru a nu le mai intra apa în casă, ori să le izoleze mai bine termic apartamentele, pierd la fel de mult ca şi cei care au cedat spaţiul comun de pe bloc unor firme care au construit acolo apartamente, primind în schimb o serie de beneficii, precum izolarea termică a blocului, refacerea faţadei, schimbarea tâmplăriei la geamuri şi refacerea spaţiului comun de pe casa scării.

În mod ciudat, la fel de afectaţi sunt şi cei care stau la scara vecină, care nu este mansardată sau pe care nu este şarpantă, dar tot trebuie să plătească mai mult la impozitul pe apartament, pentru că reducerea de 10%, aplicată majorităţii blocurilor din Suceava, care au o vechime de peste 30 de ani, nu le va mai fi acordată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locatarii blocurilor cu mansardă plătesc impozit mai mare cu 10%.
 Vizualizări articol: 2260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Locatarii blocurilor cu mansardă plătesc impozit mai mare cu 10%1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei