Prima justificare a reducerilor de salarii şi a disponibilizărilor din sectorul bugetar a fost aceea că statul trebuie să scadă toate cheltuielile în instituţiile de stat. S-au tăiat prime, salarii de merit, s-au redus lefurile, s-au făcut concedieri şi s-au blocat, teoretic, toate angajările, încă de anul trecut. Nu în toate instituţiile, însă, şi nu pentru toată lumea.
La Direcţia de Asistenţă Socială a judeţului Suceava, din data de 12 noiembrie 2009 - după ce s-au operat primele reduceri salariale la bugetari - şi până în august 2010, s-au angajat 20 de persoane, dintre care zece cu contract pe perioadă nedeterminată. În aceeaşi perioadă, mai exact în martie 2010, aceeaşi Direcţie Socială a redus 131 de posturi, dintre care 53 prin disponibilizare. Din răspunsul oficial pe care l-am primit de la Direcţia de Asistenţă Socială reiese că, din data de 12 noiembrie 2009 până în luna august 2010, au fost scoase la concurs zece posturi pe durată nedeterminată, dintre care şase au fost ocupate prin concurs, unul prin examen de promovare şi trei posturi au rămas neocupate deoarece nu s-a prezentat nimeni.
Totalul cheltuielilor lunare, inclusiv contribuţia angajatorului, pentru aceşti noi salariaţi este de 9.279 de lei. „Angajările s-au făcut cu respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale”, se precizează în răspunsul transmis de instituţie.
Un alt post a fost ocupat la cumul de funcţii, cu cheltuieli lunare, inclusiv contribuţia angajatorului, de 1.845 de lei, iar 12 posturi s-au ocupat pe durată determinată, bineînţeles tot prin concurs. Un al 13-lea post cu contract pe durată determinată a rămas liber deoarece nu s-a prezentat nimeni.
Direcţia de Asistenţă Socială are peste 100 de posturi vacante
Cheltuielile salariale cu aceşti angajaţi sunt de 12.888 de lei. În februarie şi martie a.c., două persoane au demisionat. „În momentul de faţă, avem un număr de 101 posturi vacante, iar angajaţii de pe 48 de posturi sunt cu contractul de muncă suspendat pentru creşterea copilului sau concediu fără plată. Menţionăm că din posturile vacante 11 sunt din aparatul propriu, 29 din centrele pentru adulţi şi copii, iar 61 de posturi sunt de asistenţi maternali”, precizează directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, Florin Tărnăuceanu.
În ceea ce priveşte disponibilizările făcute conform Hotărârii Guvernului nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, au fost reduse 131 de posturi astfel: 11 persoane şi-au încetat activitatea la cerere sau prin acordul părţilor, 31 de persoane s-au pensionat, 53 de persoane au fost disponibilizate, o persoană este în concediu medical şi 35 de angajaţi au fost redistribuiţi pe posturi vacante sau temporar vacante, conform studiilor. Printre noii angajaţi se numără lucrători sociali, magazioneri, instalatori, asistenţi medicali, un bucătar, un şef de centru la Zvoriştea, un inspector categoria A (post scos la concurs în luna decembrie, cu angajare în ianuarie), referenţi, consilieri clasa I şi asistenţi sociali.
Calificările noilor angajaţi le aveau şi unii dintre cei concediaţi
Aceleaşi calificări le găsim şi la oameni cărora în martie 2010 li s-a pus în vedere să-şi caute altă slujbă. În primăvară, Direcţia de Asistenţă Socială anunţa că instituţia concediază 133 de salariaţi, dintre care din aparatul propriu cinci consilieri superiori, doi referenţi superiori şi un îngrijitor. La serviciul Case de tip familial pentru copii cu dizabilităţi Suceava, erau pe listă zece oameni: un medic, patru asistenţi medicali, două surori medicale principale, doi îngrijitori şi un supraveghetor de noapte. La Centrul de plasament „Mihail şi Gavriil” Solca erau viitori şomeri un profesor/educator şi doi asistenţi medicali, la Complexul terapeutic pentru copilul cu nevoi speciale Ama Deus Siret, un lucrător social, un şofer, trei îngrijitori, un muncitor calificat fermă, un asistent medical şi un referent.
Centrul de plasament familial Alma Mater Siret trebuia să reducă cheltuielile cu salariul unui supraveghetor, Serviciul alternativ de tip familial Fălticeni - un supraveghetor şi doi referenţi, Complexul Blijdorp România Suceava - doi îngrijitori, doi paznici, un medic specialist, un muncitor calificat instalator, un kinetoterapeut şi un muncitor calificat la bucătărie.
Tot pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în celelalte unităţi subordonate Direcţiei trebuiau daţi afară paznici, referenţi de specialitate, supraveghetori, muncitori calificaţi, inspectori de specialitate, asistenţi medicali, infirmieri, bucătari, instructori ergoterapie, casieri, lenjerese şi spălătorese. Conducerea Direcţiei Sociale a mai precizat că atât concedierile, cât şi angajările s-au făcut cu respectarea legii.