Concedierile din sistemul bugetar, care vor lovi în scurt timp angajaţi din primării şi foarte multe instituţii, trezesc disperare printre cei vizaţi. Dacă pentru cei mai tineri există speranţe de angajare în altă parte, sunt şi oameni pentru care concedierea reprezintă cea mai grea lovitură a vieţii, perspectivele lor fiind foarte sumbre.
În situaţia cea mai disperată par a fi angajaţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava. Informaţiile neoficiale, dar sigure venite de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au căzut ca un trăsnet peste angajaţii de aici. Cel mai probabil din septembrie, dintr-un total de 102 angajaţi, Direcţia Agricolă mai rămâne doar cu 32 de oameni. Mai sunt şase care vor scăpa de disponibilizare prin transfer la Biroul de Dezvoltare Rurală, subordonat direct Ministerului Agriculturii, însă restul de 64 îşi vor pierde locul de muncă.
„În instituţia noastră, media de vârstă este de 55 de ani, tineri aproape că nu există, cei mai mulţi mai au câţiva ani până la pensie. Din păcate, vârsta de pensionare nu este îndeplinită decât de câţiva, restul vor intra în şomaj, va fi foarte greu”, ne-a declarat Dumitru Parasca, directorul Direcţiei Agricole Suceava.
Nu au nici o perspectivă
Ingineri şi agenţi agricoli care au lucrat cel puţin 30 de ani în domeniu se întreabă acum încotro să se îndrepte. Sunt la vârsta critică, la care în orice domeniu este foarte greu de găsit un loc de muncă şi, mai mult, practică o meserie de care în ziua de astăzi nu mai întreabă nimeni. Puţinii proprietari de ferme au nevoie de oameni tineri, care să bată ogoarele de dimineaţă până seara, de transfer la Agenţia de Plăţi ori alte instituţii de profil nici nu poate fi vorba, angajările fiind oprite în această perioadă, iar a se specializa în altă meserie în prag de pensionare pare o utopie.
„E o lege nescrisă, după ce ai muncit zeci de ani în teren, pe ogoare, ca orice agronom, în ultimii ani, înainte de pensie, te retragi la birou să te ocupi de hârtii. Din păcate, generaţia noastră nu are acest privilegiu, suntem lăsaţi pe drumuri cu câţiva ani înainte de pensie”, ne-a mărturisit unul dintre inginerii din cadrul direcţiei, care, la 58 de ani, aşteaptă să afle dacă rămâne sau nu în cadrul instituţiei.
Concedierile vor fi puse în practică în cel mai scurt timp
La majoritatea instituţiilor la care s-au anunţat concedieri, imediat după 15 august sunt aşteptate şi hârtiile oficiale în care să se precizeze data de la care se vor face disponibilizările şi care sunt criteriile după care se vor face acestea. Şefii de instituţii spun că acestea sunt destul de evazive, astfel că ei sunt cei care vor lua până la urmă deciziile finale, urmând a-şi atrage, indiferent de alegere, duşmănii. La cele mai multe instituţii publice vor pleca până în 25% dintre angajaţi, Direcţia Agricolă, de unde va pleca aproape 70% din personal, fiind o excepţie din acest punct de vedere.
După înfiinţarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, a Oficiilor de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi a altor instituţii, Direcţia Agricolă şi-a pierdut treptat din atribuţii, astfel că această decizie de reduceri de personal a fost intuită de multă vreme de unii oamenii din domeniu.
(16 aug 2010, 12:06:59
Un om pregatit precum un inginer, care are si o experienta de cativa zeci de ani in spate, este imposibil sa nu-si gaseasca ceva de munca chiar si cu impedimentul varstei. Totul sta in perseverenta de a cauta cat mai multe oferte si de cat de bine cunoaste macar engleza.
Mai degraba un tanar (25-30 ani) nu are o perspectiva pt un job macar decent. De cei care au sub 25 de ani nici nu prea putem discuta, mai ales acum.