luni, 16 aug 2010 - Anul XV, nr. 191 (4482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Religie

Ceremonie impresionantă de Sfânta Maria, la Sanctuarul de la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Celebrarea Adormirii Fecioarei Maria la Cacica din acest an a fost catalogată atât de clerici, cât şi de credincioşi, ca un „eveniment istoric”. Copia uneia dintre cele mai celebre icoane ale Fecioarei Maria, „Madona Neagră” de la Czestochowa - Polonia, a fost restaurată şi reamplasată la locul ei, deasupra altarului din Sanctuarul de la Cacica. De asemenea, în faţa bisericii s-a dezvelit, ieri, o statuie din bronz a Papei Ioan Paul al II-lea.

În cursul zilei de sâmbătă, la Grota din spatele bisericii s-a binecuvântat un altar nou, apoi a fost oficiată liturghia de deschidere a pelerinajului la Sanctuarul Marian de la Cacica. Dezvelirea icoanei „Madona Neagră” a avut loc tot sâmbătă. Impresionant a fost numărul copiilor şi adolescenţilor care au participat la pelerinaj. Rectorul Sanctuarului Marian, parohul comunităţii catolice din Cacica, Romuald Bulai, ne-a declarat că la pelerinaj a numărat peste 1.100 de copii şi adolescenţi.

Ieri, după oficierea liturghiilor în limbile polonă şi germană, în piaţeta din faţa bisericii, în prezenţa a zeci de preoţi catolici şi a mii de credincioşi, Excelenţa Sa Primatul Emerit al Poloniei, Iosif Muszynski, şi E.S. Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, au dezvelit statuia din bronz a papei Ioan Paul al II-lea. Monumentul, cu o înălţime de 2,2 m, a fost realizat de o artistă poloneză şi donat comunităţii din Cacica, de comunitatea din Rybnick din Polonia, cu care comuna suceveană este înfrăţită.

 

„Totul pentru Tine”

La ceremonie au participat o delegaţie de la 30 de primării din Rybnick, preşedintele Districtului Rybnick, Damian Mrowiec, eurodeputatul polonez Bogdan Marcinkiewicz, care a transmis mesajul preşedintelui Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, deputaţi din Parlamentul Poloniei, consulul Poloniei la Bucureşti. Dintre clerici, de la Sanctuarul Marian de la Czestochowa a venit o delegaţie de trei preoţi, episcopii de Iaşi, episcopul auxiliar de Bucureşti şi Anton Coşa, episcopul de Chişinău. Autorităţile române au fost reprezentate de primarul de Cacica, Petru Todosi, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longer, deputaţii Eugen Uricec şi Ioan Stan şi senatorul Gavril Mîrza, precum şi de vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie şi Daniel Cadariu.

„Astăzi se împlineşte un vis, o dorinţă a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, de a ajunge la Cacica. Şi-a manifestat-o de multe ori. Azi, la zece ani după ce a fost ridicat la rangul de Basilica Minor acest sanctuar, spiritul Sfântului Părinte vine în mijlocul nostru unindu-ne pe noi, cei din România, Polonia, din ţările vecine, din Europa, în jurul Maicii Preacurate de la Cacica. Maica Preacurată a noastră, a tuturor, de la Cacica, de la Czestochowa, de la Fatima, Lourdes, Şumuleu sau Putna. Sfântul părinte ne invită aici să ne aşezăm şi noi încrederea în ea şi să spunem Totus Tuus - Totul pentru Tine (n.r. - implicit, Fecioară Maria, expresia utilizată frecvent de Papa Ioan Paul al II-lea)”, a spus episcopul Petru Gherghel, la dezvelirea statuii Papei.

 

Papa Ioan Paul al II-lea, „cel mai mare dintre polonezi”

Împreună cu ceilalţi preoţi catolici, episcopul Petru Gherghel a binecuvântat „această lucrare de cooperare între Polonia şi România, între Cracovia şi Bucovina”, arătând că expunând veneraţiei publice a credincioşilor imaginile sfinţilor, Biserica doreşte ca enoriaşii ei să caută să înveţe drumul pe care pot ajunge „cu toată siguranţa la unirea cu Hristos”. „Sfinţii sunt prieteni ai lui Iisus Hristos, moştenitori împreună cu El şi binefăcători aleşi care ne iubesc”, a spus episcopul trăgând pânza cu care a fost acoperită „imaginea Sfântului nostru Părinte în Bucovina, în Moldova, în România”. Dezvelirea statuii a fost marcată cu dangăt de clopote şi aplauze prelungi din partea pelerinilor.

Primarul de Cacica, Petru Todosi, a precizat că statuia papei nu a fost amplasată întâmplător la Cacica, ci în semn de omagiu şi recunoştinţă pentru ridicarea bisericii la rangul de Basilica Minor, de către Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2000. El a mulţumit delegaţiei poloneze care a donat monumentul şi a evidenţiat prietenia şi colaborarea dintre Cacica şi comunităţile din Polonia.

Despre prietenie a vorbit şi Damian Mrowiec, preşedintele districtul Rybnick din Silezia, care a spus că sărbătoarea Fecioarei Maria, de ieri, a fost „o zi deosebită pentru că la renumitul dvs. Sanctuar Marian s-au adunat mulţimi de pelerini şi oaspeţi pentru a aduce un omagiu Maicii Domnului, dar şi pentru a-l evoca pe marele nostru compatriot, Ioan Paul al II-lea”. „Vă dăruim din partea locuitorilor noştri monumentul Papei Ioan Paul al II-lea, cel mai mare dintre polonezi. Fie ca el, pe primitorul pământ românesc, să fie un simbol al unităţii polonezilor de aici cu patria, iar pentru toţi să fie o amintire a valorilor general umane pentru care a trăit Ioan Paul al II-lea. Am citit undeva că această comună a fost numită Bucovina în tabletă. Este adevărat. România oficial nu era membră a UE, dar în Cacica exista deja o comunitate europeană în care trăiau şi munceau diferite minorităţi naţionale şi religioase. Asta este marea dvs. valoare pe care aţi adus-o în Europa Unită. Vă mulţumim pentru invitaţia la sărbătoarea voastră şi fie ca monumentul marelui nostru compatriot să ne unească în această mare prietenie”, a declarat Damian Mrowiec.

 

Vârsta „Madonei Negre” de la Cacica va fi determinată cu precizie

Au mai transmis mesaje eurodeputatul Bogdan Marcinkiewicz şi deputatul Henryk Siedlaczek, din Parlamentul polonez.

Tonul pentru Sfânta Liturghie a fost dat de ES Muszynski, urmărit şi ascultat cu evlavie de mii de credincioşi care au înfruntat căldura ucigătoare pentru o rază de speranţă. În ciuda numărului foarte mare de pelerini, rigoarea bisericii catolice s-a văzut şi aici: oamenii au participat la pelerinaj civilizat, fără să se înghesuie, fără busculade, leşinuri şi îmbrânceli, fără ţipete.

La final, preoţii au acordat „Diplome de onoare cu binecuvântarea Maicii Domnului şi implorare de la Domnul” pentru cei care au ajutat la restaurarea icoanei Fecioarei Maria şi pentru ca „pelerinajul să fie cu adevărat rodnic şi binecuvântat”, episcopul Gherghel a binecuvântat icoanele şi obiectele aduse de pelerini de acasă sau cumpărate de la Cacica, dar şi plantele medicinale, florile şi busuiocul, nelipsite din mâinile credincioşilor, la această sărbătoare.

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România Dom Polski, deputatul Ghervazen Longher, ne-a declarat că pentru comunitatea polonă din România evenimentele de sâmbătă şi duminică sunt „istorice” deoarece este pentru prima dată când „Madona Neagră” de la Cacica a fost dusă la Czestochowa, unde a fost curăţată pictura şi a fost refăcută coroana şi mantia Fecioarei, din aur alb şi galben, şi tot pentru prima dată „când putem spune că cel mai mare polonez, Papa Ioan Paul al II-lea, a venit la Cacica, la împlinirea a zece ani de când a fost declarată Basilica Minor”. Potrivit deputatului, toate costurile legate de restaurare au fost suportate de Ordinul Paulinilor din Polonia. Odată cu restaurarea, profesorii din Ordinul Paulinilor au făcut o copie a icoanei de la Cacica, pe care au donat-o bisericii.

Icoana „Madonei Negre” a fost adusă la Cacica în urmă cu 200 de ani, de minerii polonezi. Pentru că la ei acasă exista un adevărat cult şi pelerinajele la Czestochowa erau aproape obligatorii pentru orice catolic polonez, oamenii au venit în Bucovina şi cu o copie a icoanei Maicii Domnului. Restauratorii icoanei au promis sucevenilor că vor face toate testele necesare pentru a determina exact vârsta „Madonei” de la Cacica şi şcoala de pictură care a realizat-o.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ceremonie impresionantă de Sfânta Maria, la Sanctuarul de la Cacica.
 Vizualizări articol: 1267 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ceremonie impresionantă de Sfânta Maria, la Sanctuarul de la Cacica5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Off. trimis de
(16 aug 2010, 13:19:18
credeti in Dumnezeu mai nu in toate prostiile.eu cand vad de atata sfintii ma apuca groaza.toti au fost niste oameni dar nu te mantuie ei!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei