Aproximativ 10.000 de credincioşi ortodocşi au fost prezenţi la slujba de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna, oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel. Înalta faţă bisericească a oficiat Slujba de Liturghie alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, printre care Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Mănăstirea Putna a devenit neîncăpătoare încă de la primele ore ale dimineţii, mii de credincioşi din judeţul Suceava, dar şi din întreaga ţară, au venit să asiste la Sfânta Liturghie şi la hramul bisericii mănăstirii.
Înainte de Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfinţire a picturii interioare a bisericii Mănăstirii Putna. Lucrările la pictura interioară a bisericii au început la data de 31 iulie 2001 şi au fost finalizate nouă ani mai târziu, pe 31 iulie 2010. Noua pictură interioară a bisericii a fost realizată de pictorii bucovineni Mihail şi Gavril Moroşanu. În cuvântul ţinut în faţa miilor de credincioşi veniţi la Putna, Preafericitul Daniel a vorbit despre importanţa acestui eveniment. „Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să sfinţim acum pictura acestei biserici, cu rugăciunile Maicii Domnului, cu vrednicia Înalt Preasfinţitului Pimen şi cu osteneala părintelui stareţ, a obştii de aici şi a celor doi pictori vrednici bucovineni. Dăm slavă lui Dumnezeu căci după nouă ani de lucrare, iată, cu prilejul hramului mare al acestei biserici în care se află mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, s-a săvârşit sfinţirea noii picturi”, a spus Preafericitul Daniel. În acelaşi timp, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a spus credincioşilor că momentul sfinţirii noii picturi a bisericii este „o zi de mare bucurie pentru mănăstire dar şi pentru toată suflarea românească şi pentru toţi creştinii care au evlavie faţă de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, apărător al întregii creştinătăţi în timpul secolului al XV-lea şi model de dragoste faţă de Biserică”.
„Cât de mare este această zi pentru noi, deoarece vedem Biserica aşa cum a dorit-o Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”
„De peste 350 de ani această biserică nu a mai avut pictură. Atunci când a fost zidită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare era pictată în interior şi în exterior, şi, după cum spune cronicarul, era mai mult aur decât zugrăveală. Acum ne aflăm într-o biserică luminată de pictură, aşa cum a fost ea atunci când s-a zidit, dar din cauza vremilor neprielnice şi din cauza năvălirilor unor popoare străine biserica de originea fost dărâmată în secolul XVII. Apoi ea a fost reconstruită din temelii de către domnitorii Vasile Lupu şi Gheorghe Ştefan şi finalizată în timpul domnitorului Dabija Vodă. Deci, între anii 1653-1662 această biserică a fost rezidită, dar nu a mai fost repictată şi, iată, au trecut peste 350 de ani de când nu mai avea pictură. Acum, Dumnezeu a dorit ca în vremuri de libertate să folosim libertatea spre slava lui Dumnezeu prin ridicarea de noi lăcaşuri de cult, prin restaurarea celor vechi şi să folosim libertatea şi pentru împodobirea Bisericii cu pictură. Şi cât de mare este această zi pentru noi, deoarece vedem Biserica aşa cum a dorit-o Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, a spus Patriarhul.
Preafericitul Daniel le-a mai spus credincioşilor că îşi doreşte ca într-o zi să vadă biserica Mănăstirii Putna pictată şi pe exterior.
Sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare va fi al doilea hram al bisericii Mănăstirii Putna
În cuvântul adresat credincioşilor, Patriarhul Daniel a spus că împreună cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi cu stareţul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, s-a luat decizia proclamării celui de-al doilea hram al bisericii Mănăstirii Putna, pe 2 iulie, atunci când este sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În faţa miilor de credincioşi care au asistat la Sfânta Liturghie a fost dat citirii Actul Patriarhal prin care s-a proclamat cel de-al doilea hram al bisericii, în care se arată că această decizie a fost luată „ţinând seama că mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare este loc de pelerinaj şi închinare şi pol al unităţii naţionale bisericeşti”. Preafericitul Daniel a mai spus că de la canonizarea domnitorului Ştefan cel Mare, în anul 1992, şi până acum, sărbătoarea pomenirii Sf. Voievod Ştefan cel Mare adună foarte mulţi credincioşi la Mănăstirea Putna. Actul Patriarhal a fost citit de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a arătat că proclamarea celui de-al doilea hram s-a făcut „spre Slava lui Dumnezeu, cinstirea Sfântului Voievod, ctitor al acestei mănăstiri, şi bucuria credincioşilor pelerini din România şi din afara graniţelor ei”.
„Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare dintre cele nouă sărbători închinate Ei”
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a vorbit credincioşilor şi despre importanţa sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, spunând că este cea mai mare dintre cele nouă sărbători închinate Ei din Calendarul Ortodox. „Dintre toate sărbătorile, aceasta este cea mai mare, pentru că este ziua în care a trecut de la viaţa pământească la viaţa cerească. Maica Domnului este modelul, icoana Bisericii, icoana vieţii spirituale a Bisericii. Aşa cum Ea a ascultat de Dumnezeu Cuvântul, L-a interiorizat, L-a născut cu trupul, noi suntem chemaţi să interiorizăm cuvântul Lui Dumnezeu, să-L facem roditor şi să-L naştem duhovniceşte”. Patriarhul Daniel le-a mai spus credincioşilor că Maica Domnului este ajutătoare în necazuri şi că „astăzi noi o rugăm pe Maica Domului să ne ajute cu rugăciunile sale şi să ne izbăvească de nevoi, de suferinţă şi de încercări”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a înmânat diplome şi titluri de onoare celor care au sprijinit realizarea picturii interioare a bisericii.
Politicienii, printre pelerinii veniţi la slujba de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului
Printre miile de pelerini care au venit ieri la slujba de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului s-au numărat şi mai mulţi politicieni suceveni. Printre cei care au venit să se închine în biserica mănăstirii s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi deputatul Gheorghe Coroamă. La slujbă au mai fost prezenţi şi preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, preşedintele executiv, Ovidiu Donţu, şi liderul Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache.
În ceea ce-l priveşte pe şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, acesta a ţinut să-i felicite pe cei doi pictori bucovineni care au realizat noua pictură a bisericii. „Consider că Mănăstirea Putna este Ierusalimul neamului românesc. Şi am venit aici cu sufletul deschis şi vreau să-i felicit pe călugării mănăstirii pentru lucrarea desăvârşită, dar şi pe pictorii care au realizat-o. Este o pictura în stil bucovinean autentic, care te încarcă cu energie pozitivă şi care completează spiritul marelui Ştefan cel Mare”, a spus Flutur. El a adăugat că a avut prilejul să se întâlnească cu Preafericitul Daniel, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul acordat de Biserica Ortodoxă familiilor sucevene afectate de ultimele inundaţii.
(16 aug 2010, 13:24:47