Guvernul României va trimite, începând de săptămâna viitoare, materialele de construcţie necesare pentru reconstrucţia şi repararea caselor afectate de inundaţiile din cursul acestui an. Ministerul Dezvoltării a anunţat recent că a finalizat procedurile de achiziţie prin Bursa Română de Mărfuri a materialelor de construcţii, în valoare de peste 30 milioane, pentru reconstrucţia sau reparaţia caselor, atât din judeţele României afectate de inundaţii, cât şi din Republica Moldova. De precizat că prin Bursa de Mărfuri s-a achiziţionat ciment, armătură, tablă ondulată, nisip, pietriş, uşi interioare de lemn, tâmplărie PVC, cărămidã plină, polistiren expandat, plăci OSB şi elemente de zidărie din BCA.
Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a spus că din materialele de la Guvern se vor reconstrui 129 de case. Potrivit necesarului de materiale trimis de Prefectură Guvernului, în judeţul Suceava ar urma să ajungă peste 1.500 de tone de ciment, peste 110.000 de cărămizi, 453 de ferestre, peste 600 de uşi de lemn, 14.558 de metri pătraţi de tablă, 1905 metri cubi de cherestea, 1109 de metri cubi de lemn, precum şi alte materiale. Pe lângă cele 129 de case vor fi reconstruite, materialele vor fi folosite şi pentru repararea a peste 1.100 de case din 52 de localităţi ale judeţului.
Pe de altă parte, trebuie spus că deliberativul judeţean a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute rectificarea bugetului cu sumele primite din donaţii pentru sprijinul familiilor sinistrate, rămase fără locuinţe în urma ultimelor inundaţii. Este vorba despre o sumă de 650.000 de lei (6,5 miliarde de lei vechi), primiţi ca donaţii. Banii au fost împărţiţi pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile cu manopera. Pentru fiecare dintre cele 129 de case care vor fi reconstruite a fost alocată suma de 5.000 de lei. Cele mai multe case vor fi reconstruite în comuna Dorneşti, 41, apoi în Pătrăuţi – 18, Suceviţa – zece, Grămeşti – nouă, Dărmăneşti şi Şerbăuţi, câte opt.
(15 aug 2010, 02:29:33
Ar trebui analizata macar serios situatia, vazute care case au fost construite unde nu trebuia, cand au fost construite, cine a dat aprobarea si luati toti oamenii implicati la intrebari. De asemenea nu ar trebui dat nici un ajutor pentru simplul fapt ca cei care si-au facut acolo, ori au fost prea prosti ca sa nu stie in ce zona urmeaza sa isi ridice casa, ori au avut alte interese. In ambele cazuri nu merita ajutor care este, pana la urma, dat din buzunarele tuturor cetatenilor. Si nu e drept fata de ei, implicit, fata de mine.