Cei 750 de mineri angajaţi la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului s-au trezit donatori din propriile salarii pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din iunie 2010. Reţinerea a câte 300 de lei din salariu i-a nemulţumit pe o parte dintre mineri, oamenii considerând că nu este firesc să dea aceşti bani pe care i-au obţinut prin propria sudoare. Petru Prahuza, liderul unuia dintre sindicatele care există la Crucea, recunoaşte că există ceva nemulţumiri, dar minimalizează importanţa lor.
„Este vorba de opt-nouă oameni care nu au fost de acord cu această acţiune de strângere de fonduri, şi îşi vor primi banii înapoi. Noi ne-am gândit că ar fi ruşinos să nu contribuim pentru a sprijini sinistraţii din judeţul Suceava, mai ales că alţi colegi, de la Braşov, au strâns bani”, a declarat Petru Prahuza.
Liderul sindical spune că decizia de reţinere a sumei de 300 de lei a fost luată în urma unei şedinţe, în care persoanele prezente şi-au dat acordul pentru această acţiune de strângere de fonduri.
„Banii s-au dus în contul administrat de Guvernul României, iar când vor fi distribuiţi vom şti şi noi unde s-au alocat şi îi vom anunţa pe oameni”, a completat Petru Prahuza.
Pericolul de iradiere, o altă teamă a minerilor
Pentru minerii de la Crucea, oprirea banilor din salarii nu este singura grijă. Materialele insuficiente pentru reparaţiile periodice în privinţa cablurilor de alimentare la reţeaua de 380 de V şi izolarea slabă a conexiunilor electrice sunt alte riscuri la care minerii se expun ori de câte ori intră la locul de muncă. Pentru unii dintre angajaţii de la Crucea, munca în subteran implică şi deplasarea prin mai multe zone periculoase ale minei, cum ar fi puţurile de extracţie şi rampele de încărcare a vagoneţilor. Totuşi, norocul a ţinut până acum cu aceşti oameni şi nu s-au consemnat accidente grave.
Problemele de mediu, un punct spinos la Crucea
Şi problemele de mediu sunt sensibile la Mina Crucea. Având în vedere că din adâncuri se extrage uraniu, măsurătorile privind calitatea apei, solului şi vegetaţiei se fac mult mai des. Cea mai îngrijorătoare creştere s-a înregistrat în privinţa apelor de mină care intră şi ies din staţia de depoluare Crucea. Potrivit unui raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, dacă în primul semestru din 2009 apele care ieşeau din mină aveau valoarea de 1.857 Bq/mc, în prima jumătate a acestui an valoarea era deja de 2.730 Bq/mc. Asta în condiţiile în care limita maximă admisă este de 2.300 Bq/mc. Chiar şi după ieşirea din staţia de depoluare, media valorilor măsurate în primul semestru din 2010 era mare, respectiv 1.796 Bq/mc. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valorile sunt de 2,5 ori mai mari.
Şi în privinţa activităţii beta globale s-au înregistrat creşteri. Raportul semestrial al APM Suceava arată că pe principala haldă din sectorul minier Botuşana, valoarea măsurată a fost mai mare decât în semestrul I din 2009. Pentru protecţia mediului s-a impus ecologizarea celor trei halde. Lucrările de stabilizare a unei halde de steril s-au finalizat anul trecut, dar rămâne de văzut dacă s-a muncit serios sau doar pentru a bifa un punct necesar în relaţiile cu Fondul de Mediu.
(16 aug 2010, 14:21:13