Operaţiunea de salvare a 11 turişti blocaţi, miercuri noapte, în Cheile Moara Dracului, la Câmpulung Moldovenesc, a scos la iveală o gravă deficienţă de comunicare între Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) Suceava, cei care operează sistemul de alarmare 112, şi salvamontiştii antrenaţi să intervină primii în astfel de situaţii.
Aceştia din urmă acuză faptul, că deşi turiştii rămaşi blocaţi în munţi au sunat la 112, apelul nu a fost direcţionat către Dispeceratul Naţional Salvamont.
Între cele două părţi există un protocol de colaborare, prin care STS-ul anunţă Salvamontul despre situaţii similare celei petrecute acum două zile la Câmpulung Moldovenesc. Cu toate astea, susţine şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia, despre grupul de turişti aflat în real pericol în masivul Rarău a aflat de la pompierii şi jandarmii trimişi în zonă.
Dintre turiştii blocaţi în munţi, şapte erau copii
Miercuri seară, în jurul orei 20:45, la dispeceratul 112 Suceava se primeşte un apel telefonic prin care se anunţa faptul că 11 persoane din judeţele Iaşi, Vaslui şi Botoşani, dintre care şapte copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, au rămas blocaţi pe traseul montan Valea Caselor –Moara Dracilor.
Grupul făcea parte dintr-o tabără organizată în zona Valea Caselor şi a făcut în cursul zilei de miercuri o excursie pe masivul Rarău.
La întoarcere, membrii grupului au încercat să abordeze traseul prin Cheile Moara Dracului, fără să ţină cont că a plouat torenţial şi apele de pe versanţi afectează traseul respectiv.
Nivelul apei în chei a crescut brusc cu circa 40 de centimetri, stânca a devenit extrem de alunecoasă şi grupul a rămas blocat pur şi simplu, fără posibilitatea de a înainta sau de a se deplasa înapoi.
„Nu e prima oară când se întâmplă”
Echipaje ale Salvamontului, Jandarmeriei şi ISU Suceava au intervenit şi aproape de miezul nopţii, după patru ore, au reuşit să salveze fiecare turist şi să-l aducă în siguranţă la baza traseului.
„A fost o operaţiune clasică de salvare, care a necesitat întinderea de coardă şi preluarea câte unui membru al grupului. Noi am asigurat partea de sus a traseului pe coardă, fiecare a fost apoi preluat de oamenii ISU şi jandarmii au sprijinit la nevoie şi au asigurat zona. Din punctul nostru de vedere, forţele de intervenţie s-au completat şi sprijinit perfect, am lucrat excelent împreună”, a declarat, ieri, şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, precizând că singura problemă a fost sistemul de alarmare de la 112.
„Din nou nu a fost sesizat Dispeceratul Salvamont, cum cere protocolul. Noi am intervenit numai pentru că ne-au anunţat cei de la ISU şi jandarmii şi nu puteam lăsa oameni în pericol pe munte. Fiecare dintre forţe era necesară în operaţiune, s-a dovedit că nu există între noi o concurenţă absurdă, ci o foarte eficientă cooperare. Aceste deficienţe grave de alarmare nu le înţelegem şi nu ştim cui folosesc. Nu e prima oară când se întâmplă şi sperăm să nu se ajungă la vreo situaţie dramatică înainte să priceapă cineva la 112 că forţele de intervenţie trebuie să se ocupe de treaba lor, nu să joace telefonul fără fir unele cu altele în situaţii în care fiecare minut contează”, a precizat Voicu Raia.
Dispeceratul Naţional Salvamont confirmă că nu a fost anunţat
Contactat telefonic, şeful STS Suceava, colonelul Mihai Dascălu, ne-a
spus că el nu are ce declara vizavi de această situaţie, precizând că un punct de vedere al instituţiei putem obţine de la Bucureşti, de la Biroul de Presă al Serviciului Naţional 112.
Colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Naţional 112, ne-a spus la rândul său că trebuie să-i trimitem o cerere scrisă, prin e-mail, pentru a putea primi un răspuns oficial, lucru pe care l-am făcut în cursul după-amiezii de ieri, urmând ca atunci când vom primi răspunsul să-l publicăm.
Am contactat ieri şi Dispeceratul Naţional Salvamont, iar reprezentanţii acestuia ne-au confirmat că nu i-a anunţat nimeni despre grupul de turişti blocaţi în munţi, deşi, potrivit protocolului de colaborare, operatoarele 112 Suceava ar fi trebuit să o facă.
Şi şeful Salvamont Vatra Dornei îi acuză pe cei de la 112 Suceava
Şeful Salvamont Vatra Dornei, Petrică Ariciuc, a acuzat şi el lipsa de colaborare a reprezentanţilor STS Suceava, care, din motive numai de ei ştiute, nu îi anunţă pe salvamontişti atunci când turişti aflaţi în situaţii de risc, în zona de munte, sună la 112.
Anul trecut, spre exemplu, doi turişti, tată şi fiică, în vârstă de 54, respectiv 25 de ani, au fost recuperaţi din munţii Călimani după ce s-au rătăcit.
Acţiunea a durat mai bine de patru ore, iar pentru salvarea celor doi s-au folosit sisteme GPS.
Cei doi intenţionau să parcurgă traseul dinspre exploatarea Călimani, vârful Reţitiş, vârful Călimani Izvor, vârful Călimanul Cerbului, numai că pe drum i-a prins noaptea şi nu au mai reuşit să ajungă unde şi-au propus.
În disperare de cauză, turiştii au sunat la 112, iar apelul a fost direcţionat spre Harghita, de unde s-a făcut legătura cu Serviciul Salvamont Vatra Dornei.
„Nu la fel s-ar fi întâmplat şi dacă apelul ar fi fost preluat de 112 Suceava, care nu alertează Salvamontul în cazul unui accident montan, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Nu înţelegem de ce această sincopă atât timp cât în judeţele Neamţ, Harghita, Bistriţa sistemul funcţionează normal”, preciza la acea vreme şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.
Cum se poate apela Salvamontul
Apelarea Dispeceratului Naţional Salvamont se face de pe orice telefon mobil tastând 0-salvamont sau 0725826668. Se pot cere totodată informaţii despre starea turistică a traseelor montane sau evoluţia vremii din zona montană pe care turiştii doresc să o viziteze.
Averstiment salvamontişti
Având în vedere incidentul de miercuri seară, salvatorii montani au precizat din nou că turiştii trebuie să evite Cheile Moara Dracului în perioadele ploioase şi că este indicat să se informeze asupra condiţiilor de pe trasee chiar înainte de a porni la drum pe munte.
Avertismentul vine şi în perspectiva sosirii a sute de pelerini la Mănăstirea Rarău, la icoana făcătoare de minuni, pe 15 august, de sărbătoarea Sfintei Maria. Pentru că mulţi pelerini sunt imprudenţi sau comit excese, jandarmii montani şi salvamontiştii au anunţat că vor suplimenta patrulele pe munte.
Pentru sosirea pelerinilor accesul auto spre masivul Rarău este posibil în prezent numai prin Chiril, iar accesul pietonal este permis pe toate traseele cunoscute, cu excepţia celui marcat cu triunghi albastru, prin Valea Seacă, închis definitiv din cauza obstacolelor şi gradului de pericol.
Turiştilor care în această perioadă se vor afla totuşi pe traseul marcat cu cruce roşie care trece prin Cheile Moara Dracului li se recomandă insistent ca, dacă sunt surprinşi de vreme ploioasă, să se oprească şi să contacteze telefonic salvamontiştii, pentru a putea fi ghidaţi în siguranţă pe trasee ocolitoare.
(13 aug 2010, 21:51:20