Diminuarea salariilor bugetarilor, îndeosebi în domenii cu activitate stresantă, cum este cel medical, determină tot mai mulţi suceveni să ia calea străinătăţii. În top sunt meseriile cu căutare pe piaţa muncii din ţările Uniunii Europene- medici, asistente medicale, asistenţi sociali. De la 1 iulie, de când Guvernul a decis scăderea salariilor cu 25 la sută la toţi bugetarii, circa 80 de asistente medicale din Suceava şi-au făcut actele pentru plecare la muncă în străinătate. De la începutul anului 2010 au fost 100 de solicitări, dar aproape 80 au venit după 1 iulie.
Preşedinta filialei Suceava a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, Elena Cozmaciuc, ne-a declarat, ieri, că cel puţin de la începutul lunii august nu a fost zi în care să nu aibă trei, patru cereri de eliberare a documentelor necesare pentru munca în străinătate.
Elena Cozmaciuc spune că asistentele medicale sucevence pleacă majoritar în Italia, Anglia şi, în ultima perioadă, în Belgia. Pentru a le facilita plecarea şi angajarea, foarte multe firme de recrutare pentru Belgia oferă gratuit şi un curs intensiv de limba franceză, cu durata de trei săptămâni.
Potrivit preşedintei Ordinului Asistenţilor Medicali, cele mai multe asistente care doresc să plece sunt tinere, au până în 40 de ani şi lucrează în spitalele din judeţ, inclusiv în secţii grele, precum Reanimarea, dar şi la cabinetele medicale individuale, unde salariile nete sunt în jurul sumei de 600 de lei.
„Sunt fete care au ieşit la pensie de la un salariu de şase milioane de lei vechi, dar şi în spitale salariile sunt mici. Media era de 10 milioane pe lună, înainte de a se tăia cu 25 la sută. Cu 16-18 milioane pe lună erau puţine cazuri, dar banii ăştia însemnau foarte multe ture şi toate sporurile. După scăderea cu 25 la sută nu cred că mai câştigă vreo asistentă banii ăştia”, ne-a spus Elena Cozmaciuc.
O asistentă medicală în Suceava câştigă între 200 şi 300 de euro, excepţional 400
Spitalele şi clinicile europene nu caută numai asistente medicale cu minimum doi ani experienţă, ci acceptă şi proaspăt absolvenţi; au fost asistenţi recrutaţi încă de pe băncile şcolii. Ţara în care s-au pregătit nu le poate oferi decât un salariu de debutant, de maximum şase milioane de lei vechi, adică nici 200 de euro. Oriunde ar lucra în străinătate câştigă de la 1200 de euro în sus, în funcţie de experienţă şi poziţia pe care o ocupă în firmă.
Diplomele de studii din România sunt recunoscute în toate ţările Uniunii Europene şi pe lângă aceste documente asistentele mai au nevoie de autorizaţia de liberă practică, certificat de membru, după noua titulatură, şi de o adeverinţă referitoare la abaterile de la Codul de etică şi deontologie profesională. Ambele acte sunt eliberate de Ordinul Asistenţilor.
În judeţul Suceava sunt înregistrate 3.800 de asistente medicale, dintre care circa 2.000 în municipiul Suceava.
(13 aug 2010, 14:46:50