De şase ani de zile, un crescător de păsări din Suceava încearcă să vândă în judeţ şi nu numai curcani din rase europene de carne. Mai întâi a crescut foarte puţine efective, testând piaţa, după care, în ultimii doi ani, a trecut de la teste la o afacere în adevăratul sens al cuvântului. Spune că e o afacere bună şi pentru el şi pentru cei care cumpără curcani de la ferma sa, singura problemă fiind criza economică din această perioadă.
Aurel Vieru este proprietarul unei ferme de creştere a păsărilor situată la ieşirea din Suceava spre oraşul Salcea. Are ferma de zece ani, iar pentru a reuşi să facă faţă pe o piaţă cu foarte multă concurenţă acesta s-a orientat spre rase mai „exotice” de păsări. Cel mai mare accent l-a pus pe specii rare de curci de carne de pe piaţa europeană.
„Am început acum şase ani, cu efective foarte reduse deoarece creşterea acestor curcani implică condiţii deosebite de zooigienă şi de bio-securitate. Treptat am trecut la o afacere, anul trecut am avut două serii de câte două-trei mii de curcani, iar acum, în 2010, am avut 8.000 de efective”, îşi prezintă în câteva cuvinte afacerea Aurel Vieru.
„Puiul de curcan cumpărat în aprilie e de 30 de kilograme de Crăciun”
Creşte curcani din două rase, Big 6 şi Converter, ultima fiind cea mai nouă rasă de carne de pe piaţa europeană. Rasa, ne explică acesta, a fost creată după încrucişări repetate între rase de curcani, părinţii fiind europeni, iar bunicii din Canada. Rezultatul: curcanul din această specie, bine hrănit şi cu tratamente la zi, în fermă, ajunge la 13-14 kilograme în trei luni şi poate atinge 30 de kilograme în numai şase luni de zile.
„Dacă e hrănit bine, în gospodărie, inclusiv cu furaje proprii, puiul de curcan cumpărat în aprilie e de 30 de kilograme de Crăciun”, garantează crescătorul.
Incubaţia şi primele săptămâni, doar în ferme specializate
Fiind o rasă specială, curcanii nu pot fi crescuţi în orice condiţii şi de oricine. Reproducerea, de exemplu, se face în ferme imense din Europa.
„Firma cu care lucrez îmi aduce în aprilie, cu autospeciale de transport, pui de curcă de o zi. De aici urmează perioada critică pentru pasăre. La aceste rase startul este esenţial”, spune crescătorul. Astfel, în primele trei săptămâni de viaţă curcanul trebuie crescut la o temperatură constantă de 36-37 de grade Celsius, cu parametri de lumină, căldură şi ventilaţie bine stabiliţi. Tot în această perioadă păsările primesc o alimentaţie deosebită, cu niveluri mari de proteină şi sunt vaccinate.
Curcanii sunt gata pentru a fi vânduţi la gospodarii din judeţ atunci când ajung la nivelul „pui zburat”, având 1,5 kilograme. De aici încolo, spune crescătorul, curcile pot fi crescute relativ uşor în orice gospodărie.
Cum se creşte un curcan european în bătătura gospodarului
Atunci când cumpără puii de curcă, omul este sfătuit să achiziţioneze şi o cantitate de furaje speciale, produse de o firmă de profil, după care poate trece la o alimentaţie care să se bazeze în principal pe produsele proprii.
„Omul îmi spune ce are acasă, porumb, grâu, orz etc. Pe baza unor reţete speciale le combin produsele lor cu furajele speciale şi dacă le asigură hrana după acest model succesul este garantat”, spune Aurel Vieru.
Cei care vor să se apuce de crescut curcani din aceste rase trebuie să ştie că păsările, odată trecute de pragul critic din fermă, nu cer condiţii deosebite.
„Trebuie doar ferite de ploaie şi umezeală şi să nu stea pe pământ deoarece fac artrită la genunchi. Un pat cald de rumeguş e perfect pentru ţarcul în care stau”. explică bărbatul.
Afacerea a mers excelent în 2009 şi acceptabil în acest an
Când vine vorba despre cum merge afacerea, crescătorul, singurul din judeţ care vinde din fermă curcani din aceste rase europene de carne, nu se plânge foarte mult.
„Anul trecut, cele două serii de câte două-trei mii de curcani nici nu au putut satisface toate cererile. Ţin minte că într-o zi am scos la vânzare o serie la ora 7.00 dimineaţă, iar la 11.00 nu mai aveam unul. Acum, din cauza crizei, a mers mai greu, însă tot am vândut până la urmă, din 8.000 de efective am mai rămas acum cu ceva mai mult de 1.000”, spune crescătorul. El explică că afacerea sa începe în martie-aprilie, când aduce puii de o zi, iar cei mai mulţi sunt vânduţi după ce trec de 1,5 kilograme, adică de perioada critică. O parte mai sunt ţinuţi în fermă câteva luni, după care sunt sacrificaţi, iar carnea este comercializată. Un lucru este clar. Până spre iarnă trebuie să vândă ori să sacrifice toţi curcanii, în sezonul rece ferma rămânând goală.
„Pentru mine aşa este cel mai profitabil, însă pasărea supravieţuieşte peste iarnă şi trăieşte câţiva ani. Femelele sunt şi bune ouătoare, de la vârsta de cinci luni, astfel că sunt perfecte pentru gospodărie”, îşi laudă marfa crescătorul.
Diferenţe mari între rasa de curcan autohtonă şi cea europeană
Crescătorul a ţinut să facă şi o paralelă între aceşti curcani de rasă europeană şi curcanul autohton.
„Din punctul meu de vedere, şi oricine se poate convinge în câteva luni, diferenţa dintre cele două rase este colosală. Curcanul autohton abia ajunge la 7-8 kilograme într-un an, în timp ce rasa Converter ajunge la 30 de kilograme în şase-opt luni, asta în condiţiile în care diferenţele de furajare nu sunt foarte mari. Se ştie, carnea de curcan nu are colesterol şi are calităţi gustative excepţionale, astfel că este foarte profitabil să creşti o astfel de pasăre”, spune Aurel Vieru.
Carnea de curcan, vândută cu 12 lei kilogramul
Proprietarul fermei ne-a spus că în general oamenii achiziţionează de la el între 10 şi 15 pui de curcan, cumpărătorii fiind din judeţul Suceava, dar şi din Botoşani, Neamţ şi Iaşi. Cei mai fideli şi frecvenţi cumpărători, a mărturisit Vieru, sunt câţiva preoţi din judeţ, care au deja mulţi ani de când cresc zeci de curcani.
Ne-a spus că un curcan „pui zburat”, de 1,5 kilograme, numai bun pentru a fi preluat şi crescut în gospodărie, a fost scos la vânzare în acest an cu 35-40 de lei. Cine vrea să cumpere direct carne de curcan de la fermă o poate face în schimbul a 12 lei per kilogram, în timp ce la viu kilogramul este de 10 lei.
Reproducţia acestor rase de curcani nu este posibilă în afara fermei
Aurel Vieru spune că oamenii trebuie să înţeleagă faptul că reproducţia acestor rase de curcani nu este posibilă în afara fermei. Unii, spune el, şi-au făcut calcule de genul: cumpăr câteva curci de la fermă şi fac reproducţie singuri, însă au dat-o în bară.
„În primul rând reproducerea naturală este aproape imposibilă din cauza greutăţii păsărilor. Apoi, pentru puiul scos din incubator, cum am mai spus, condiţiile de creştere sunt excepţionale, pornind de la mediu şi până la alimentaţie şi vaccinare. Ştiu cazul concret al unui sucevean care a cumpărat câteva sute de pui din Ungaria şi au început să-i moară unul după altul. A apucat să vândă vreo 50, pe restul i-a dus cu roaba la gunoi”, susţine crescătorul de păsări.
(13 aug 2010, 16:13:25