Salariaţii de la Domeniul Public din Primăria Suceava sunt cei mai afectaţi de tăierea salariilor. Cum o treime dintre aceştia sunt muncitori necalificaţi, salariile erau oricum mici, însă după ce au mai fost şi reduse cu 25 la sută, oamenii au primit acum „fluturaşii” cu 4,2 -4,5 milioane de lei vechi net, adică 100 sau mai puţin de 100 de euro. La iarnă, salariul le va ajunge doar pentru plata încălzirii şi apei calde la un apartament de două camere. Dacă suferă de vreo boală cronică, foarte posibilă având în vedere că cei mai mulţi lucrează la salubrizare sau ecarisaj, cu banii pe care îi câştigă după o lună de muncă şi-ar putea cumpăra medicamente. Celor care au copii, în septembrie s-ar putea să nu le ajungă salariul pentru a cumpăra cele necesare unui elev la începutul anului şcolar şi asta în fericitul caz în care copilul locuieşte cu părinţii, nu la internat.
Salariu de director, echivalent cu al unui muncitor necalificat în construcţii
Situaţia nu este mai bună nici la muncitorii calificaţi de la atelierul mecanic al Domeniului Public. Aceştia au salarii de cinci milioane de lei vechi net sau şase milioane, cei cu vechime mai mare în muncă.
Cu 200 de oameni în subordine, directorul serviciului Domeniului Public, Marian Andronache, are acum 15 milioane de lei net, similar cu leafa unui muncitor necalificat în construcţii. Andronache este inginer constructor, are 45 de ani şi 21 de ani vechime, dar statul nu-l poate plăti cu mai mult de 350 de euro pe lună. Directorul Domeniului Public ne-a spus că are noroc că-şi suplimentează veniturile cu o activitate de brockeraj în asigurări, însă „merge prost şi acolo”. Ce va face mai departe încă nu a decis, dar ştie că numai din salariul de la primărie nu se poate descurca pentru a-şi menţine standardul de viaţă de până acum.
Cu aceleaşi probleme se confruntă şi specialiştii tineri, indiferent de domeniul de activitate. Un medic, un profesor sau un inginer debutant angajat la stat nu are mai mult de şase milioane de lei vechi brut. Cu reducerea de 25 la sută aplicată la salariul brut, aceştia se duc acasă la sfârşitul lunii cu câţiva lei în buzunar.