Sucevenii nu par foarte interesaţi de programele cu finanţări nerambursabile oferite în cadrul programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Intitulat „Casa Verde”, programul se implementează începând cu 1 iulie şi va dura până când se vor epuiza fondurile alocate. Judeţul Suceava a primit o „cotă” de 3,49 milioane de lei, dar până acum nu s-au solicitat nici măcar o treime din fonduri.
Iluţă Cocriş, director interimar al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, a precizat că sumele acordate fiecărei persoane fizice variază între 6.000 şi 8.000 de lei, în funcţie de sistemul pentru care optează.
Astfel, cine doreşte să-şi instaleze panouri solare va primi 6.000 de lei, aceeaşi sumă fiind prevăzută şi pentru persoanele care optează pentru centrale termice pe peleţi, brichete, tocătură lemnoasă ori deşeuri forestiere şi silvice.
De o sumă ceva mai mare, de 8.000 de lei, vor beneficia sucevenii care îşi instalează pompe de căldură geotermală. Finanţare de 6.000-8.000 de lei se oferă şi în cazul unor soluţii mixte, cum ar fi centrale termice şi panouri solare, sau pompă de căldură şi panouri solare. Până în prezent, la APM Suceava s-au depus 158 de cereri de finanţare nerambursabilă, în valoare totală de 966.000 de lei. Cele mai multe solicitări, 121 la număr, vizează montarea de panouri solare, în timp ce pentru soluţia mixtă pompă de căldură geotermală şi panouri solare a optat doar o singură persoană.
Relocarea unor fonduri destinate Sucevei, foarte probabilă
Directorul interimar al APM Suceava a precizat că, chiar dacă, teoretic, proiectele se consideră viabile până când se ajunge la suma maximă alocată, doritorii ar trebui să se grăbească să depună documentaţia.
„Unele judeţe au epuizat deja fondurile alocate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, iar în cazul redirecţionării unor sume de bani ce reveneau Sucevei ar duce automat la satisfacerea unui număr mai mic de cereri”, a precizat Iluţă Cocriş.
Pentru a putea primi aceste finanţări nerambursabile, sucevenii trebuie să depună un dosar la sediul APM Suceava, care după o verificare prealabilă va fi trimis la Administraţia Fondului pentru Mediu, care va lua decizia finală privind alocarea sumelor solicitate.
Sucevenii care vor să acceseze programul „Casa Verde” trebuie să completeze o cerere de finanţare nerambursabilă şi o declaraţie pe proprie răspundere, care se găsesc pe site-ul www.afm.ro
Dosarul trebuie să mai cuprindă o copie de pe actul de identitate al solicitantului, un extras de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate sau autorizaţie de construcţie pentru imobilele care nu sunt finalizate. Un alt act ce trebuie depus este certificatul de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul de stat. De asemenea, solicitantul are obligaţia de a prezenta o adeverinţă privind existenţa unui cont bancar, emis de o bancă în original. Toate aceste acte se vor regăsi într-un plic, cu adresa completă a solicitantului şi titlul programului.
(12 aug 2010, 12:15:30
D-le Neagu nu ati specificat insa ,daca statul imi da 6000 mii lei ...cit e diferenta care o suport eu ca proprietar ? si in final cit mar ajunge toata instalatia ....sa zicem pusa in functiune ! va multumesc.