Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Căminul Cultural „I.G.Sbiera" din Horodnic de Jos organizează în perioada 9-14 august 2010, la Horodnic de Jos, Festivalul Naţional de Astronomie „Nopţi de Perseide”, ediţia a V-a.
La festival participă 15 astronomi amatori, elevi studenţi, profesori ingineri şi alţi pasionaţi ai cerului din Bucureşti, Bârlad, Cluj, Fălticeni, Horodnic de Jos, Marginea, Solca, Suceava şi Vaslui.
În program sunt prevăzute observaţii vizuale, fotografice şi radio asupra curentului de meteori Perseide, vizibil în perioada 17 iulie-24 august, cu maximul de activitate în noaptea de 12 spre13 august.
De asemenea, participanţii vor face observaţii şi asupra altor obiecte cereşti, planete, stele, nebuloase, galaxii.
O atenţie deosebită va fi acordată observaţiilor solare, ţinând cont de activitatea solară deosebit de intensă din ultima perioadă. În acest sens vor fi prezentate şi diferite tipuri de captatoare solare şi o centrală eoliană ca noi surse de energie.
Festivalul va găzdui şi o expoziţie de desene, grafică şi fotografii astronomice realizate de participanţi, o expoziţie de calendare astronomice, o expoziţie de meteoriţi şi o expoziţie de etnografie locală.
Observaţii astronomice gratuite pentru elevii şi locuitorii din Horodnic de Jos
Participanţii la festival vor beneficia de o bibliotecă de astronomie, internet, cursuri de iniţiere în astronomie şi demonstraţii practice de construire prin autodotare a unor mici instrumente astronomice.
Elevi şi locuitorii din Comuna Horodnic de Jos şi împrejurimi vor putea participa gratuit la observaţii astronomice şi programe de planetariu zilnic între orele 16:00 – 18:00 şi 21:00 -24:00.
Activitatea se derulează în parteneriat cu Asociaţia Astronomică „Sirius” din Bârlad, Asociaţia Educatorilor Suceveni, Colegiul Agricol Fălticeni, Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”, Grupul Şcolar „Tomşa Vodă” din Solca, Radioclubul CSTA Suceava, Şcoala cu clasele I-VIII „I.G.Sbiera” Horodnic de Jos, unde s-a înfiinţat şi un cerc de astronomie numit simbolic „Perseide”.
Rezultatele observaţiilor de meteori vor fi trimise la IMO ( Organizaţia Internaţională de Meteori).