Peste 70 de pompieri militari, împreună cu 50 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Suceava şi 30 de jandarmi şi poliţişti au participat în cursul zilei de ieri la un exerciţiu de amploare în vederea pregătirii pentru intervenţiile în cazul apariţiei unor incendii forestiere. La exerciţiu, care a avut loc în localitatea Sadău, au participat prefectul judeţului, Sorin Popescu, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, colonelul Ion Burlui. Acesta din urmă a precizat că localitatea Sadău a fost aleasă pentru desfăşurarea exerciţiului luându-se în considerare atât apropierea de linia de frontieră, cât şi problemele pe care le ridică, din punct de vedere al reliefului şi dificultăţilor ridicate de transportul apei în zonă. La rândul său, şeful Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Sorin Popescu, a subliniat că exerciţiul a fost comandat cu doar 24 de ore înainte de desfăşurarea lui, şi nu cu câteva luni înainte, aşa cum s-a procedat la alte acţiuni similare. Acest lucru a presupus o mobilizare rapidă din partea celor care au participat la acţiune, şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, subliniind faptul că „a fost un volum mare de muncă. Cu toate acestea, cred că pe lângă micile imperfecţiuni inerente unui astfel de exerciţiu, ne-am descurcat cu brio. Consider că a fost un exerciţiu bun pentru noi să vedem cât de repede ne putem mobiliza în situaţii de urgenţă”. Miheţiu a arătat că în ultimii 20 de ani nu s-au înregistrat incendii la coronamentul pădurilor.
„Doamne fereşte să se întâmple aşa ceva, atât timp cât discutăm de o suprafaţă de aproape 75% dintre păduri acoperită cu conifere care sunt expuse incendiilor foarte greu de stăpânit”, a arătat Miheţiu.
Prefectul îi îndeamnă pe suceveni să fie atenţi atunci când ies la grătar sau la plimbare prin pădure
Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a arătat că exerciţiul de la Sadău a fost făcut ca urmare a problemelor apărute în Rusia, dar şi ca urmare a unei adrese pe care Prefectura a primit-o de la autorităţile ucrainene, prin care se solicită sprijin pentru monitorizarea fondului forestier şi stingerea urgentă a posibilelor incendii de pădure care pot să apară în judeţul Suceava sau în zona de frontieră.
„Bogăţia pe care trebuie să o apărăm este foarte mare, iar noi trebuie să fim gata oricând pentru a interveni prompt. Nu ne permitem să lăsăm pradă focului nici măcar un metru pătrat de pădure, tocmai de aceea, văzând ce se întâmplă în Europa şi temperaturile ce se preconizează pentru luna august, ne pregătim permanent”, a subliniat prefectul.
El a făcut apel la sucevenii care merg la iarbă verde să nu arunce deşeurile la întâmplare, în special cele din hârtie şi plastic. „Fiecare om ia cu dânsul o sticlă cu apă pe care poate a aruncat-o în locurile special amenajate sau nu, iar acum acea sticlă sau orice material din plastic sau hârtie aruncat la întâmplare poate deveni sub razele puternice ale soarelui o posibilă sursă de producere a unui incendiu forestier”, a declarat Sorin Popescu.
El a mai arătat că Direcţia Silvică Suceava are şase puncte permanente de observare a incendiilor, urmând ca în perioada următoare acestea să fie suplimentate.