Salariile a circa jumătate dintre şefii asociaţiilor de locatari din oraş sfidează criza economică, cu sume între opt şi 24 de milioane de lei vechi net, în condiţiile în care tot jumătate dintre preşedinţi şi administratori sunt pensionari, unii depăşind 80 de ani. Astfel, dintre cei 107 preşedinţi de asociaţii, 13 au salarii de peste 800 de lei (opt milioane de lei vechi), iar 19 fac această muncă onorific, fără nici un fel de retribuţie. La administratori, numărul celor care şi-au fixat salarii de peste opt milioane de lei vechi net este de 40.
Recordul aparţine asociaţiei 8+30, cu 1535 de apartamente, unde cei 46 de locatari care au participat, în primăvară, la adunarea generală au votat ca preşedintele Popovici să aibă o indemnizaţie netă de 17,14 milioane de lei vechi, iar administratorul un salariu net de 24,07 milioane de lei vechi.
De altfel, la toate asociaţiile la care şefii au salarii frumoase numărul locatarilor care au fost la şedinţă şi au votat este mic, în comparaţie cu numărul de apartamente înscrise în asociaţie. De exemplu, la asociaţia nr.17, din cele 1049 de apartamente au fost la şedinţă 58 de locatari, care au decis ca administratorul lor să ia în mână lunar 11,8 milioane de lei vechi de la asociaţie.
La asociaţia nr.35, din 965 de apartamente au venit 33 de locatari, care au votat ca administratorului Franciuc să-i fie mărit salariul în 2010 cu suma de cinci milioane de lei vechi, de la 15 la 20 de milioane de lei vechi. La asociaţia 40, din 115 apartamente au venit la şedinţă şapte locatari. Salariul votat pentru preşedinte a fost de 1,2 milioane lei vechi, iar pentru administrator de cinci milioane.
Retribuţiile şefilor de asociaţie, decise de 10-15 la sută dintre locatari
Salariile şi indemnizaţiile şefilor de asociaţie- preşedinte, administrator şi comitet executiv format din trei, cinci sau şapte persoane- se stabilesc în adunările generale ale asociaţiilor de locatari/ proprietari, care în acest an au avut loc în perioada februarie-martie. Dacă la prima convocare a adunării nu sunt prezenţi jumătate plus unu dintre locatari, se convoacă o a doua şedinţă, la care deciziile se iau cu votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi.
Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi, responsabil cu relaţia primăriei cu asociaţiile de proprietari, ne-a declarat că niciodată la o adunare generală nu au participat jumătate dintre locatari. De regulă, la şedinţe participă cam 10 la sută dintre persoanele care fac parte dintr-o asociaţie, în general apropiaţi ai celor care conduc- familii, rude şi prieteni.
„Majoritatea adunărilor generale au loc cu scandal, dar la final bat palma. Locatarii ar trebui să se implice mai mult, mai ales când nu le convine ce se întâmplă la ei în asociaţie”, a spus Harşovschi. Conform acestuia, mai puţin de 10 la sută dintre preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari au sub 40 de ani, majoritatea sunt pensionari. Dintre pensionari, cam 10-15 la sută au peste 70 de ani, iar la două-trei asociaţii atât preşedintele, cât şi administratorul au 80 de ani sau peste 80.
Salariile şi indemnizaţiile pe care le iau de la asociaţie nu pot fi plafonate, deoarece sunt plătite de locatari, nu din bani publici, însă modul de stabilire al acestora şi cuantumul sunt discutabile, mai ales în contextul concedierii a mii de angajaţi tineri şi a diminuării salariilor bugetarilor cu 25 la sută.
Singura „concesie” făcută de şefii de asociaţie crizei economice a fost că au renunţat, în 2010, la bonuri de masă şi la primele de Paşti şi de Crăciun.
Un medic rezident are un salariu de 6,5 milioane de lei vechi, iar un profesor, opt milioane de lei vechi. Un şef de asociaţie, pe lângă pensie, nu se mulţumeşte cu un salariu mai mic de opt milioane de lei vechi, chiar dacă este rezervist şi numai pensia depăşeşte cu mult salariul mediu pe economie.
Ieri, în municipiul Suceava erau înregistraţi 2.295 de şomeri, dintre care 1.557 au sub 40 de ani.
(10 aug 2010, 12:42:52