Cel mai ieftin şi cel mai consumat fruct de sezon, pepenele verde, devine inaccesibil pentru tot mai mulţi suceveni. Deşi pieţele sunt invadate de pepeni, atât de producţie internă cât şi de import, vânzările nu mai merg ca în anii trecuţi, iar cumpărătorii care nu iau un pepene întreg, ci numai o felie sau două sunt tot mai mulţi.
În Piaţa Centrală, Romică Niţă vinde din 1992. Ne spune că în anii precedenţi, cu un vârf în 2005, vindea o tonă de pepeni pe zi, iar acum e bucuros dacă vinde 150 de kilograme într-o zi.
„Anul ăsta am vândut mai ales cu felia. Zilnic, 10-15 pensionari vin în fiecare zi şi cumpără doar o felie sau două, dar acum tot aşa cumpără şi familii cu copii mici. Vă spun eu, sunt copii care nici n-au gustat vreodată pepene, mai ales de la ţară”, afirmă Romică Niţă.
În pieţe, kilogramul de pepene se vinde cu 1,50 de lei. În piaţa angro din Burdujeni costă însă 60-80 de bani kilogramul, în funcţie de cantitatea cumpărată. Ieri, erau la vânzare circa 150 de tone de pepeni.
Marian Melinte este un producător din Cudalbi, judeţul Galaţi. Fost angajat la Navrom, după 1990 s-a apucat de agricultură: cultivă pepeni şi creşte tăuraşi de carne. Cu pepeni la Suceava vine de cinci ani.
„Am venit de alaltăieri, cu zece tone, dar merge prost. Anii trecuţi, zece tone vindeam în două zile, acum cred că nu-i dau nici în două săptămâni. Noi am scăzut preţul la angro, dar la tarabă a rămas acelaşi şi nu se vinde. Acum dăm cu 60 de bani, săptămâna viitoare s-ar putea să dăm cu 30”, spune producătorul.
„Nu mai rentează să faci agricultură, de când s-au scos subvenţiile”
La vânzare este ajutat de fiica sa, în vârstă de 16 ani, soţia a rămas acasă, să se ocupe de zootehnie. Lucrează doar cu familia, spune că ar fi prea scump să angajeze oameni, chiar şi cu un salariu de 500-600 de lei pe lună. Muncesc din zori până noaptea târziu şi când pleacă cu marfă dorm în cabina maşinii.
„Nu mai rentează să faci agricultură, de când s-au scos subvenţiile. Bagi 60-70 de milioane într-un hectar de pepeni, fără să socoţi munca, drumurile, motorina şi piesele la maşină şi scoţi maxim 100 de milioane. Nu-ţi convine”, mai spune el.
Un alt producător a venit tocmai din Ialomiţa, să testeze piaţa din Suceava. De sâmbătă după-amiază până ieri la prânz n-a vândut nici măcar 200 de kilograme.
„Până acum, producţia o dădeam de acasă, acum umblu prin ţară ca s-o vând şi nu merge deloc”, spune el.
În piaţa angro sunt şi firme sucevene, însă cu pepeni de import. La vânzare stau angajaţii, nu patronii, şi nu sunt dispuşi la declaraţii de presă.
Un singur producător, dar de cartofi şi ceapă, Marcel Costel, din Milişăuţi, are aceleaşi prognoze sumbre ca şi cultivatorii de pepeni. „La iarnă, o să mâncăm cartofi din Olanda. Acum e un leu kilogramul şi nu se vând, astfel că preţul o să mai scadă. Să vedem ce facem la iarnă”, mai spune el.
În Piaţa Mică, mirosul fetid de la containerele de gunoi acoperă aroma fructelor de pe tarabe
Dacă marii producători se confruntă cu dificultăţi, ţăranii care vin din satele din jurul Sucevei cu câteva legături de pătrunjel şi două, trei grămăjoare de usturoi abia mai fac faţă. Viorica Dănilă, la cei 67 de ani, vine de câteva ori pe săptămână de la Salcea cu ce are prin grădină: câteva fire de flori, fasole boabe, trei legături de morcovi, două de sfeclă roşie şi vreo cinci grămezi cu câte trei-pAtru căpăţâni de usturoi. Are 300 de lei pensie şi nu se descurcă, aşa că înfruntă canicula şi încearcă să mai facă vreo câţiva lei. „Facem şi noi cum putem, împărţim banii în toate părţile şi încercăm să ne descurcăm, dar tare greu”, a oftat femeia.
De remarcat curăţenia din toate pieţele Sucevei, efectuată în fiecare noapte şi întreţinută peste zi, după cum ne-au spus cei care vând aici. Doar la Piaţa Mică, în zona containerelor de gunoi, administraţia pieţelor ar trebui să spele pardoseala de zeama scursă din containere, cu o soluţie clorurată sau un alt dezinfectant care să anihileze mirosul de putred şi dospit. În Piaţa Centrală, în Piaţa Burdujeni şi în piaţa angro această problemă nu există.
( 9 aug 2010, 16:11:04
sau trebuie sa scriem corect pentru domnii de la k-pitala?
si daca toti speculantii astia care isi spun fermieri ar vinde la taraba co 75 de bani in loc de 1.50
ar da lumea navala
dar ei prefera sa vanda "en gros" cu 60 de bani
la alti speculanti - corb la corb nu-si scoate ochii
asta nu se mai cheama comert
e specula cu acte in regula