Toţi consumatorii racordaţi la reţeaua centralizată de furnizare a apei reci din municipiul Câmpulung Moldovenesc vor rămâne fără apă la robinete, probabil de la jumătatea lunii august, anunţat primarul municipiului, Gabriel Şerban. Edilul şef câmpulungean a precizat că programul de furnizare a apei potabile va fi limitat la una-două ore pe zi, numai pentru că ar fi ilegal ca oraşul să rămână total „pe uscat”. Situaţia nu mai poate fi evitată, spune primarul, decât dacă datornicii la apă rece din localitate ar da năvală să facă plăţi, ceea ce este puţin probabil.
Furnizorul de apă este agenţia locală a ACET Suceava, care a cerut sprijin inclusiv primăriei, pentru că rău-platnicii bagă firma în faliment. ACET are de recuperat de la consumatorii câmpulungeni 1.212.000 de lei, din care 846.000 de lei de la asociaţiile de proprietari. Consumatorii individuali cu datorii nu sunt nici şomeri loviţi de criză, nici pensionari cu venituri mici care au întârziat o lună sau două plata. Paradoxal, spune primarul Şerban, cei mai săraci localnici se străduiesc să plătească, dar există persoane cu poziţii sociale importante şi mulţi bani în conturi care, din motive imposibil de înţeles, au acumulat datorii imense la apă rece. Printre aceştia se numără, de pildă, un tânăr afacerist care îşi desfăşoară activitatea ultracentral, dar a acumulat până acum numai la furnizorul de apă datorii de 5000 de lei şi nu dă nici un semn că ar dori să plătească.
ACET are la rândul său datorii la furnizori şi din acest motiv nu va mai putea oferi apă rece conform programului obişnuit, chir dacă ar vrea. Firma are de dat către Apele Române 166 de mii de lei. Mai datorează şi către E.ON Moldova 750 de mii de lei, iar creditorul se pare că va sista alimentarea cu energie electrică la staţiile de pompare a apei din Câmpulung. Astfel vor rămâne fără apă rece şi cei buni platnici, dar autorităţile locale spun că nu au ce să le facă.
„În viitor vom încerca să amenajăm pe casele scărilor în aşa fel instalaţia, încât să putem sista alimentarea cu apă numai acolo unde nu se plăteşte. Deocamdată nu e posibil şi vor trebui să sufere oameni de bună credinţă alături de cei ce nu plătesc, ceea ce este regretabil, dar nu poate fi evitat”, a adăugat primarul Şerban.
Chiar dacă imposibilul s-ar produce şi E.ON nu va lăsa pompele fără curent şi municipiul fără apă, scările de bloc cu rău-platnici nu scapă de „secetă”. Din septembrie urmează debranşări masive pe scările unde nu se fac plăţi sau măcar reşalonări, de data acesta decise direct de ACET şi primărie, ca ultimă metodă de constrângere a celor care nu vor să înţeleagă că trebuie să achite ce au consumat ani în şir.
( 9 aug 2010, 13:07:07