Mii de oameni au fost prezenţi ieri la Slatina, la hramul mănăstirii, loc unde credincioşii ortodocşi se întâlnesc la rugăciune în fiecare an de sărbătoarea „Schimbarea la faţă”.
Pioşenie, linişte şi o atmosferă calmă între zidurile bisericii şi în curtea mănăstirii, aglomeraţie, manele, baruri ambulante şi bâlci în afara porţilor locaşului de cult.
Credincioşii veniţi la hram au participat la slujba religioasă care s-a ţinut pe scena amplasată în curtea Mănăstirii Slatina, slujbă oficiată de un sobor de preoţi şi condusă de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen.
Credincioşii, îndemnaţi la milostenie şi dărnicie
La slujbă au luat parte zeci de credincioşi, care s-au rugat şi au ascultat cu atenţie cuvintele de învăţătură ale IPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor i-a îndrumat pe credincioşi la fapte bune, milostenie, bunătate şi dărnicie, acestea fiind virtuţile necesare oricărui creştin. Mesajul arhiepiscopului vine în contextul actual în care se află sute de oameni din judeţ, sinistraţi rămaşi fără case şi fără agoniseala de o viaţă, după ce apa le-a luat totul.
„Am construit până acum 26 de case, în trei săptămâni, şi nu vrem să ne oprim aici. Aproape toată munca am făcut-o cu voluntari, ceea ce înseamnă că poporul nostru vine în ajutorul celor năpăstuiţi”, a spus IPS Pimen. Acesta i-a încurajat pe creştini să continue să fie milostivi faţă de cei în nevoie.
„Vrem să ajutăm şi în continuare sinistraţii. Fiecare trebuie să ajute cu cât poate, că şi o scândură oferită este primită în Cer. Nimeni nu ia nimic cu el după ce închide ochii”, a mai adăugat IPS Pimen.
Slujba s-a încheiat cu mesajul Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, după care oamenii au fost invitaţi, aşa cum e tradiţia de hram, la o masă de dragoste.
Comerţ cu obiecte religioase
Dacă unii, după slujbă, au rămas la hram, alţii s-au grăbit să plece în târgul amenajat dincolo de zidurile bisericii, iar alţii nici măcar nu au mai ajuns la mănăstire şi s-au oprit direct la bâlci.
De o parte şi cealaltă a drumului care duce la mănăstire au fost amplasate zeci de corturi şi tarabe unde se vindea şi se cumpăra orice. Jucării, haine, pantofi, fructe şi legume, mici, bere şi băuturi mai tari, toate se vindeau la chioşcurile ambulante de lângă mănăstire. Bâlciul nu lipsea nici el din peisaj, iar lanţurile şi căluţii funcţionau la capacitate maximă, iar manelele întregeau atmosfera. Mai aproape de curtea mănăstirii, se făcea comerţ cu „cele sfinte”. Cruciuliţe, icoane, brăţări şi lanţuri cu tematică religioasă şi o mulţime de oameni care le cumpărau, sunt obiectele cu care comercianţii au făcut ieri bani frumoşi.
Vremea caniculară de ieri a fost perfectă pentru vânzătorii de mici şi bere, chioşcurile acestora fiind în permanenţă luate cu asalt de oamenii veniţi să-şi petreacă ziua la Slatina.
( 7 aug 2010, 15:31:27