Apa caldă lipseşte la robinetele sucevenilor cu locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare exact în august, luna în care în oraş se înregistrează cel mai mare aflux de vizitatori şi când marea majoritate a celor care sunt plecaţi la muncă în străinătate se întorc acasă în vacanţă. Dacă hotelurile au optat de mult timp pentru centralele termice proprii, sucevenii care nu şi-au permis centrale pe gaz metan sau boilere sau care au răspuns apelurilor municipalităţii de a nu se debranşa de la Termica se văd în situaţia ca, dacă le vin în vizită rude sau prieteni, să nu le poată oferi nici măcar un duş decent. Afară este caniculă, în case, fără aer condiţionat, temperatura trece de 25-26 de grade Celsius, dar singura soluţie este să încălzeşti apă pe aragaz sau duşul rece. În cazul adulţilor, apa rece nu ar fi neapărat o problemă majoră, dar când este vorba despre copii este mai dificil. Dacă ai în vizită o familie mai numeroasă, împreună cu cei ai casei, pentru spălat poate fi necesar să ţii focul aprins în bucătărie şi două-trei ore ca să încălzeşti zeci de litri de apă.
Lipsa apei calde, care se simte deja în mijloacele de transport în comun şi în locurile aglomerate, afectează şi micile afaceri dependente de apă caldă curentă, precum unităţile de alimentaţie publică sau saloanele de coafură şi cosmetică.
Alina, care are un salon de coafură pe strada Mihai Viteazul, ne-a spus că, ştiind de ani de zile că în august apa caldă se opreşte, a cumpărat un boiler, ca să scape de grijă.
„În ultima perioadă stăteam cu robinetul deschis aproape o oră ca să se încălzească apa. Când am sunat la Termica să-i întreb de ce, mi-au spus că nu este consum şi să las apa să curgă. Mai ştiam că în august apa se sistează, aşa că preventiv am pus boiler de când am deschis. Aş fi pus centrală pe gaz, dar spaţiul este închiriat şi nu merită investiţia. Asta ar fi soluţia ideală, mai ales că şi căldura este mai scumpă la Termica decât plătesc cei cu centrale pe gaz”, ne-a spus Alina.
La 70 de ani, o suceveancă se laudă că face două-trei duşuri reci pe zi
Sunt însă şi suceveni neafectaţi de sistarea apei calde, chiar dacă nu au centrale proprii.
Eleonora Todose, în vârstă de 70 de ani, care locuieşte în apropierea Primăriei Suceava, ne-a declarat că se descurcă foarte bine fără apă caldă. Elegantă, cu pălărie cu boruri mari pentru a se proteja de soare, femeia spune că nu o deranjează lipsa apei calde.
„Centrală nu am şi nici nu am de gând să pun, sunt singură şi nu rentează, costă o grămadă de bani. Am repartitoare, astă iarnă n-am plătit nici trei milioane de lei. Nu mă mai pot fura, că ne-au furat destul, sâc! Fac două-trei duşuri reci pe zi, că eu sunt de pe vremea lui Stalin şi sunt învăţată cu greul. Aştia tineri, cum simt o picătură de apă rece, cum se duc la spital”, a afirmat pensionara. Nu este deranjată nici de faptul că revizia de la Termica se face într-o lună caniculară, spunând că astfel mai face economie.
Pentru a afla care este raţiunea de a alege august pentru revizie şi de ce durează o lună de zile revizia a două cazane şi a unor reţele care, cel puţin teoretic, au fost schimbate în cea mai mare parte, am contactat-o pe directoarea de marketing de la Termica, Doina Oică.
Răspunsul e simplu: nu există nici o raţiune.
„Nu este ceva special în august, doar că reviziile au fost corelate cu finalizarea lucrărilor de investiţii de la reţele şi cu problema gravă care a apărut, după inundaţii, cu estacada care susţinea şi conducta noastră. Toate au fost cumulate şi împreună cu primăria am decis să le rezolvăm în august”, a precizat Doina Oică.
Ea şi-a exprimat speranţa că termenul dat pentru încheierea reviziei şi lucrărilor la estacadă, 1 septembrie, va fi respectat.
În ceea ce priveşte costul gigacaloriei după creşterea TVA de la 19 la 24 la sută, preţul se majorează de la 178 lei/gigacalorie la 185,48 lei/gigacalorie. Astfel, pentru un apartament cu două camere, cu 10 metri pătraţi radianţi, căldura ne va costa 2-2,5 milioane de lei vechi, conform estimărilor directorului Oică, sumă la care se va adăuga costul apei calde, de circa 450.000 de lei vechi, la un consum de 2,5 metri cubi pentru două persoane.
( 7 aug 2010, 11:33:18