Ciudăţeniile sistemului legislativ din România în privinţa substanţelor toxice permite apariţia unor situaţii nu numai aberante, ci chiar periculoase. Potrivit legii în vigoare la această oră, pentru a cumpăra un algocalmin sau un unguent cu care bătrânii îşi oblojesc reumatismele este necesară reţetă de la medicul de familie, în schimb substanţe extrem de periculoase, din categoria otrăvurilor pentru şoareci şi şobolani, pot fi cumpărate de oricine, la liber, din magazinele de profil sau din Bazar, fără a exista aparent nici un control asupra lor. Poliţia şi poliţia veterinară ajung să se întrebe cine cumpără otrava, cu ce scop şi cum o foloseşte doar când apar situaţii de genul celei înregistrate miercuri după-amiază, lângă locul de joacă din strada Samoil Isopescu din municipiul Suceava.
În plină zi, printre zecile de copii care se jucau în parcare şi la locul de joacă de lângă parcare, cei câţiva câini comunitari aciuaţi de câţiva ani în spaţiul verde şi pe sub balcoane au început să facă spume la gură, să se izbească cu capetele de maşini, de leagăne şi tobogane, să urle şi să se zbată. Sub ochii îngroziţi ai copiilor, care au început să-şi strige părinţii şi bunicii să vină să salveze câinii, agonia animalelor a durat, pentru fiecare, 30-45 de minute. În zbaterea lor, câinii au împrăştiat salivă pe jos, pe bănci, pe portierele maşinilor, pe iarbă şi peste tot pe unde, de regulă, copiii îşi pun mâinile când se joacă. La ora 19.00, cadavrele animalelor presărate pe sub maşini parcate pe marginea străzii, în spaţiul verde, pe trotuar şi pe aleea din parcare şi copiii care plângeau ofereau o imagine dezolantă.
Poliţia veterinară s-a autosesizat în acest caz
Deoarece a fost a doua oară, în mai puţin de o săptămână, când maidanezii din cartier au fost ucişi în spaţiul public ziua, în prezenţa copiilor, locatari din zonă au anunţat poliţia prin serviciul de urgenţă 112. Echipajul venit în câteva minute la faţa locului a stat de vorbă cu locatarii, cu copiii şi având în vedere condiţiile în care a fost utilizată o substanţă toxică extrem de puternică, a solicitat intervenţia Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava. Specialiştii de la Judiciar au făcut fotografii, au luat
declaraţii şi au trimis ultimele patru cadavre ale câinilor ucişi la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare.
Poliţia veterinară s-a autosesizat, în cursul zilei de ieri, şi desfăşoară propria anchetă.
Ca de obicei în astfel de cazuri, primele bănuieli s-au îndreptat spre serviciul de ecarisaj al primăriei, spre asociaţia de proprietari şi spre vecini cunoscuţi ca persoane care urăsc animalele, dar nu este exclusă nici posibilitatea ca maidanezii, care noaptea aveau şi rol de paznici ai maşinilor din parcare şi ai uşilor de la blocuri, să fi fost eliminaţi de spărgători de locuinţe care pregătesc o lovitură. În cele câteva blocuri din zonă locuiesc primarul de Suceava, familiile unor consilieri locali şi judeţeni, foşti şi actuali directori de firme şi instituţii publice, lideri de sindicat, foşti activişti de partid şi securişti, militanţi de la toate partidele, de la cele parlamentare până la extrema dreaptă, prin urmare nu este o variantă de neglijat.
Ecarisajul şi asociaţia de proprietari neagă orice amestec în această barbarie
De la primărie, doctorul veterinar Eduard Varzaru ne-a declarat că a devenit deja obişnuinţă ca, de fiecare dată când sunt ucişi câini în oraş, el să fie primul suspectat.
„Nu avem nici o legătură cu asta, cum n-am avut nici cu celelalte. De câte ori apare un câine otrăvit primăria este prima acuzată. Otravă îşi poate procura oricine, aşa cum se procura şi pe vremea lui Ceauşescu. Preşedintele asociaţiei de pe strada Samoil Isopescu mă cheamă de cel puţin două luni acolo, să ridicăm câinii, pentru că au fost reclamaţii de la locatari, dar nu am reuşit să ajungem, acolo nu s-a putut intra cu duba din cauza lucrărilor care au fost pe stradă. Primăria doar ridică aceşti câini şi îi duce în adăpost, nu otrăvim”, a afirmat dr.Varzaru.
Contactat telefonic, preşedintele asociaţiei de proprietari, Iulian Şoimaru, a spus că, într-adevăr, a solicitat la şedinţa lunară de la primărie, de luna trecută, să fie rezolvată problema maidanezilor de la blocuri, dar prin ducerea animalelor la adăpostul de câini, nu prin ucidere.
„Dai din gură, te enervezi, orice, dar până la omorât. Nu ştiu cine i-a otrăvit, nu avem noi treabă cu asta”, a spus preşedintele asociaţiei.
Otrava folosită a fost warfarina, utilizată la deratizare
Din primele date pe care le avem, substanţa cu care au fost ucise animalele este warfarina, care face parte din categoria otrăvurilor cumarinice, de genul celor folosite pentru stârpirea şobolanilor şi şoarecilor. Cine a folosit-o ca să ucidă câinii în chinuri într-un spaţiu public destinat copiilor ar trebui să se gândească de două ori la ce risc îi expune pe aceştia, dincolo de spectacolul sfâşietor al agoniei unor animale. Locatari deranjaţi de prezenţa câinilor comunitari pot apela la metode civilizate şi mai umane, de la adăpostul de câini sau găsirea unei familii pentru adopţie până la eutanasie, făcută de serviciile specializate. Indiferent cine a fost vinovat de barbaria de pe strada Samoil Isopescu, acesta nu a fost impresionat nici de suferinţa animalelor, nici de lacrimile copiilor şi nici de ancheta poliţiei. Ieri după-amiază, ultima „tranşă” de câini de pe stradă a fost executată, tot în faţa copiilor.
( 6 aug 2010, 13:33:02