Administraţia locală s-a confruntat cu o surpriză de proporţii după ce a primit un memoriu de la un sucevean care se autointitulează „reprezentantul transportatorilor ocazionali de persoane”, astfel spus, al taximetriştilor-pirat care operează pe ruta Suceava- Rădăuţi-Siret. Viceprimarul Lucian Harşovschi a prezentat, ieri, în conferinţă de presă, cazul unui sucevean care îşi dă toate datele de identificare- nume, adresă, cod numeric personal, studii, locul de muncă şi funcţia, şi îi solicită primarului de Suceava şi Consiliului Local să găsească o posibilitate ca şi piraţii auto să-şi desfăşoare activitatea în mod legal, dar cu costuri mai mici.
Claudiu Ozarchievici este funcţionar public la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi, în timpul liber, conform informaţiilor noastre, face transport de persoane cu autoturismul propriu pe ruta Suceava-Rădăuţi. În memoriul transmis primarului Ion Lungu, el sesizează că unele dintre mijloacele de transport acreditate pentru transport nu îndeplinesc condiţiile minime legale pentru transportul de călători interurban, de la aspect şi dotări până la depăşirea normei de casare şi nerespectarea Codului Muncii în privinţa regimului de lucru.
„În privinţa categoriei transportatorilor ocazionali de persoane cu autoturismul (n.r. „piraţi”), vă informez că aceştia desfăşoară o activitate utilă, în orice condiţii meteo şi la orice oră, inclusiv sau mai ales în intervalele de timp în care nu circulă transportatorii cu microbuzele sau când acestea nu au capacitatea de a prelua întregul aflux de călători şi că marea lor majoritate îşi întreţin familiile din această muncă, dar în accepţiunea organelor statului şi ale administraţiei publice locale, aceştia desfăşoară o activitate ilegală, care în ultima perioadă este drastic sancţionată”, arată Claudiu Ozarchievici.
Acesta mai spune că, având în vedere că la ITM veniturile sale salariale sunt modeste şi în ultima perioadă i s-au tăiat atât sporurile, cât şi 25 la sută din salariu, şi că statutul funcţionarului public s-a schimbat şi îi permite să desfăşoare alte activităţi aducătoare de venituri, doreşte ca în timpul liber să desfăşoare legal transport ocazional de persoane, cu jumătate de normă.
Soluţiile lui Ozarchievici pentru intrarea în legalitate a piraţilor
„Ca un cetăţean care are şi calitatea de funcţionar public, cu pretenţia că sunt o persoană onestă, care-şi îndeplineşte toate obligaţiile civice, consider ilegală, imorală, inumană, înjositoare şi de neexplicat acţiunea concertată a organelor statului, inclusiv campania denigratoare din presă pentru împiedicarea activităţii de transport ocazional de persoane cu autoturismul şi vă solicit să supuneţi aprobării în Consiliul Local eliberarea de autorizaţii de transport ocazional de persoane, prilej cu care s-ar rezolva mai multe probleme pentru cetăţeni, şi abia după aceea să dispuneţi măsuri coercitive pentru cei care nu se conformează”, îi mai scrie funcţionarul de la ITM primarului.
El descrie şi avantajele pentru cetăţenii care apelează la acest mijloc de transport, pentru bugetul local şi pentru transportatori, care ar avea un loc de muncă, cu obligaţiile de taxe şi impozite aferente. De asemenea, propune ca pentru astfel de autoturisme taxa de autorizare să fie la jumătate faţă de cea pentru taximetre, verificarea maşinilor şi controlul medical, inclusiv cel psihologic, să se facă anual şi nu la doi ani, ca la taxi, să se impună poliţe de asigurare pentru călători în caz de accidente şi bilete de călătorie fiscalizate pentru acest tip de transport. Modelul descris de Claudiu Ozarchievici era funcţional până în 1996.
Şeful ITM din perioada trimiterii memoriului i-a dat acordul subordonatului său pentru a trimite scrisoarea în nume personal
Contact ieri telefonic, Claudiu Ozarchievici ne-a declarat că de la 1 iulie a rămas cu un salariu de 900 de lei, faţă de 1200 de lei, cât a avut până acum, şi are nevoie de încă o slujbă cu jumătate de normă pentru a-şi suplimenta veniturile, iar taximetria este una dintre activităţile care se pretează a fi desfăşurate după-amiaza şi în weekend. Numărul de locuri pentru taximetrie în Suceava este limitat la 500, deci nu crede că are vreo şansă în acest sens, şi „pirat” nu vrea să fie. Pentru scrisoarea pe care i-a trimis-o primarului ne-a declarat că a avut acordul directorului ITM din luna iulie, Eugen Mogoş, numai că în august, când municipalitatea a solicitat la locul de muncă relaţii suplimentare despre petent, actualul director nu ştia nimic.
„Dacă fostul director al ITM nu-şi dădea acordul nu mai făceam memoriul. Eu sunt funcţionar public şi ştiu ce obligaţii am. Când am decis să scriu, întâi am mers la directorul instituţiei, Mogoş era atunci, să-i cer acordul. Acum este un alt director, care nu avea cum să ştie despre demersul meu”, ne-a declarat Claudiu Ozarchievici.
Claudiu Ozarchievici are 49 de ani, este absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti, promoţia 1985, locuieşte la bloc, în centrul municipiului Suceava, este căsătorit şi are un fiu plecat în SUA. Nu este membru al nici unui partid şi ne-a declarat că nu face politică. Potrivit lui, cu domiciliul în municipiul Suceava sunt circa o sută de „piraţi”, majoritatea „oameni simpli, cu patru-cinci copii, unul are 13 copii, care din transport ocazional de persoane îşi întreţin familia”.
„Unii băieţi sunt pe ajutor social de la primărie. Dacă ne-ar autoriza, ar fi o sută de persoane care ar avea un loc de muncă, pentru care ar plăti la stat taxe şi impozite”, consideră Claudiu Ozarchievici. El mai speră ca demersurile pentru a avea legal încă o slujbă cu jumătate de normă să nu aibă ca rezultat trecerea sa în rândul şomerilor.
( 5 aug 2010, 12:35:09