Zeci de kilometri de conducte de apă potabilă şi canalizare din municipiul Suceava vor fi înlocuite cu altele noi, începând de anul viitor, cu fonduri europene, pe cea de-a doua fază a proiectului ISPA, în vreme ce aceste reţele de utilităţi vor fi extinse pe alţi zeci de kilometri, în cartierele mărginaşe.
Din fondurile post-mediu alocate aglomerării urbane Suceava, peste 34 de milioane de euro au fost alocate lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, după cum a precizat viceprimarul Viorel Seredenciuc.
“Faza a doua a programului ISPA, pe fonduri de post-mediu, va începe de anul viitor, probabil din aprilie, când vor fi gata proiectele tehnice şi vor demara licitaţiile pentru încredinţarea lucrărilor”, a spus Seredenciuc, care, împreună cu specialişti din primărie, a analizat ieri propunerile de lucrări, în cadrul unei comisii din care fac parte şi reprezentanţi ai ACET, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Cea mai mare parte a fondurilor repartizate Sucevei pentru ce-a de-a doua etapă a programului ISPA sunt destinate extinderii reţelelor de apă şi canalizare.
Proiectul prevede extinderea a 34 de kilometri de conductă, pe 75 de străzi, în principal în cartierele Iţcani, Tătăraşi, Lanişte şi o parte din Burdujeni Sat, pe străzile care nu au fost prinse în prima etapă ISPA.
Pe partea de canalizare, ISPA II prevede extinderea reţelei pe 34 de kilometri, cuprinzând 70 de străzi, în principal din cartierul Iţcani, care, din cauza unei particularităţi a terenului - nivelul actualei reţele sub cel al staţiei de epurare, încât este nevoie de staţii de pompe, să împingă apa uzată – nu a putut fi prins pe prima etapă ISPA. De asemeni, tot la extindere sunt prinse şi cartierele noi Tătăraşi, Lanişte, câteva străzi din Burdujeni Sat şi casele de pe strada Trăian Ţăranu, care au apă potabilă, dar nu şi reţea de canalizare.
Vechile conducte de apă potabilă, înlocuite pe 67 de străzi din Suceava
ISPA II are şi o componentă de reabilitare a reţelelor uzate de apă şi canalizare, fiind prevăzută modernizarea reţelelor de apă potabilă, pe 26 de kilometri, de pe 67 de străzi din cartierele Iţcani, Burdujeni, Zamca, George Enescu şi Obcini, precum şi reabilitarea conductelor de canalizare pe o lungime de 4,5 kilometri, de pe 15 străzi.
Proiectul mai prevede şi lucrări la staţia de epurare din lunca Sucevei, la staţia de tratare Mihoveni şi reabilitarea a 30 de puţuri la staţia Berchişeşti de captare a apei potabile.
Din cele 34 milioane de euro care reprezintă valoarea totală a proiectului, 98% sunt fonduri europene şi 2% reprezintă contribuţia Primăriei Suceava.
Din momentul începerii proiectului, autorităţile implicate au la dispoziţie 30 de luni pentru a-l pune în aplicare.