Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava abia mai face faţă numărului extrem de mare de pacienţi care vin zilnic pentru consultaţii. Nu este vorba despre urgenţe, în adevăratul sens al cuvântului, ci despre bolnavi cronici, marea majoritate, care vin la spital pentru consultaţii şi investigaţii, după ce la medicii de familie şi în ambulatoriile de specialitate s-au introdus sistemul de programare şi plata consultaţiei.
Ieri la amiază, medicii de la Urgenţe erau pur şi simplu sufocaţi de avalanşa de pacienţi. De dimineaţă până la ora 12.00 s-au prezentat la UPU 120 de pacienţi, iar medicii se aşteptau ca până la sfârşitul zilei să treacă bine de 200. Cu câte trei-patru ambulanţe pe rampă, sala de aşteptare arhiplină şi sala de consultaţii la fel, cu pacienţi revoltaţi că trebuie să aştepte sau că nu li se acordă suficientă atenţie, medicii de gardă arătau epuizaţi.
Un tânăr din Berchişeşti, Marcel Pădure, era ieri foarte nervos şi ameninţa că îi dă în judecată pe directorul spitalului şi pe asistenta care s-a ocupat de el, deoarece aceasta din urmă nu l-a supravegheat în permanenţă cât timp a făcut o perfuzie. Marcel Pădure a ajuns la spital atât sâmbătă noaptea, cât şi duminică noapte, în urma unei agresiuni. „Am fost tratat bine, fără nici o problemă, dar o asistentă mi-a pus o perfuzie, care cică era lentă, dura mai mult, şi m-a lăsat singur. Din cauza ei am pierdut trei sau patru litri de sânge şi pentru asta vreau să-i dau în judecată pe directorul spitalului şi pe acea asistentă”, vocifera Pădure pe holul spitalului.
Medicii de la Urgenţe sunt epuizaţi
Alţi pacienţi aşteptau liniştiţi să le vină rândul. Vasile Bivol este cardiac, are 74 de ani, este din Chişinău şi de şapte ani stă împreună cu soţia în Suceava. Soţia ne-a spus că de duminică a început să-l doară stomacul, ieri dimineaţă au vrut să meargă să facă o ecografie, „dar nu am mai prins rând”, aşa că au venit la spital, deşi cel care ar fi trebuit să-l consulte pe bărbatul din Republica Moldova ar fi fost medicul de familie sau un medic din ambulatoriul de specialitate.
Ileana Pînzar, tot cardiacă, la cei 52 de ani pe care îi are, a venit la spital pentru că, ne-a spus femeia, medicul ei de familie din Pătrăuţi este în concediu.
Elena Şugean, de 72 de ani, din Todireşti, era la Urgenţă pentru că medicul de familie i-a dat trimitere, ieri dimineaţă, să vină la Suceava să vadă de ce o dor varicele. Deşi are probleme de mulţi ani, ne-a spus că pentru inimă şi hipertensiune nu ia nici un tratament, a venit doar pentru că i s-au umflat picioarele foarte tare şi o dureau.
Cel mai bine ilustrează raportul dintre urgenţe-boli cronice situaţia consultaţiilor de duminică: din 160 de persoane care s-au prezentat la UPU, doar 30 au avut nevoie de internare. Toate celelalte cazuri ar fi trebuit să fie consultate de medicii de familie sau de cei din cabinetele de specialitate, unde este nevoie însă de programare şi gratuit poate fi consultat doar un număr limitat de bolnavi- 15-20. Consultaţia în afara programării se plăteşte. Asta înseamnă că singura salvare a bolnavilor cronici, pensionari şi săraci, rămâne Unitatea de Primire a Urgenţelor, chiar dacă asta înseamnă epuizarea personalului care lucrează aici.
La activitatea de consultaţii pe bandă rulantă şi atitudinea agresivă a unor pacienţi, generată de boală, sărăcie, stres sau pur şi simplu lipsă de educaţie se adaugă reducerea numărului de medici şi asistente prin plecarea în concediu sau la muncă în străinătate, gărzile de câte 30 de ore şi diminuarea salariilor cu 25 la sută, astfel încât medicii din spital nu au nici un motiv de optimism, nu numai în privinţa viitorului lor, ci şi a celor care au nevoie de ajutorul lor.
( 3 aug 2010, 11:43:36
sa se puna taxa de citeva sute de lei si nu o sa mai tabarasca toti acolo.....
nu stiu ,numai in tara noastra nimic nu se respecta, fiecare face ce vrea si cum i se nazare...
daca este asa, puneti-i la taxa, sa le iasa pe ochi, sau sa-si plateasca si analizele....