La sediul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, ceremonia de absolvire şi acordare a gradului de sergent major primei promoţii de absolvenţi ai şcolii. La festivitate au fost invitaţi reprezentanţi ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, comandanţi ai inspectoratelor de jandarmi judeţene, ai unităţilor militare din armată, poliţie, ai inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi alte structuri colaboratoare, reprezentanţi ai comunităţii locale, jurnalişti, precum şi rude şi prieteni ai elevilor jandarmi.
Viaţa de jandarm - urcuşuri şi coborâşuri, provocări şi încercări, dar şi satisfacţii
Prezent la ceremonie, generalul de brigadă dr. Gheorghe Nicolaie Rugină, primul adjunct al inspectorului general şi şeful statului major al Jandarmeriei, le-a adresat absolvenţilor câteva cuvinte de încurajare.
„De astăzi viaţa dumneavoastră se va schimba şi nu pot să vă garantez că aţi ales să urmaţi o cale tocmai uşoară, ci, dimpotrivă, un drum care va avea urcuşuri şi coborâşuri, provocări şi încercări, dar şi satisfacţii. A fi jandarm nu este o meserie, ci un mod de viaţă pe care acum poate nu-l înţelegeţi, dar o veţi face cu siguranţă pe măsura trecerii timpului. Misiunile la care veţi participa nu vor fi uşoare şi unele chiar neplăcute. Dar cu siguranţă veţi simţi că aţi făcut alegerea cea mai bună, sunteţi apreciaţi în ceea ce faceţi şi responsabilităţile pe care le implică viaţa de militar nu sunt pentru oricine. Adevăratele satisfacţii nu vă vor veni din recompense materiale, ci din recunoştinţa şi bucuria pe care le veţi simţi pentru binele şi ajutorul pe care le veţi oferi oamenilor ori de câte ori le vor cere. Cetăţenii aşteaptă de la voi un comportament echidistant, integritate morală şi, cel mai important, respectarea şi protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale garantate de Constituţie”, le-a spus general de brigadă dr. Gheorghe Nicolaie Rugină tinerilor jandarmi.
Lăcaş purtător de peste 110 ani de istorie militară
La rândul său, comandantul şcolii, colonel Costel Laurenţiu Hopu, le-a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea primei serii de subofiţeri jandarmi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi şi le-a urat succes în activitate absolvenţilor.
„Astăzi trăim un moment de o deosebită însemnătate pentru istoria acestei unităţi. Avem în faţă prima promoţie de absolvenţi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, o promoţie cu 150 de jandarmi care primesc astăzi primul grad de subofiţer. Nu s-au împlinit încă doi ani de când şcoala noastră a luat fiinţă, în acest lăcaş purtător de peste 110 ani de istorie militară. Trăim cu toţii într-un timp care nu ne permite să fim idealişti. A fost nevoie ca cel de-al doilea an să îl petrecem împreună, elevi şi cadre. Peste munţi, la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmeriei Gheorghieni, în mijlocul unui colectiv care ne-a sprijinit în desfăşurarea în cele mai bune condiţii a actului educativ. Absolvirea unei şcoli reprezintă un moment marcant care devine o piatră de hotar. Dragi absolvenţi, sunteţi cei care în urmă cu doi ani aţi ales această şcoală în speranţa unui viitor tot mai sigur presărat de împliniri. Aceşti doi ani au răspuns mai mult sau mai puţin aşteptărilor voastre. În această perioadă aţi învăţat cu siguranţă ce înseamnă să fii jandarm. Curând veţi ajunge la locurile de muncă încărcaţi cu speranţă şi aşteptări. Aduceţi-vă aminte de ceea ce aţi învăţat aici, în această şcoală, care a constituit cheia intrării voastre într-o instituţie ce se află în slujba oamenilor, a legii şi a ţării”, a spus colonel Costel Laurenţiu Hopu, comandantul Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.
137 de băieţi şi 13 fete au fost pregătiţi pentru misiunile jandarmeriei
Colonel Marcel Ostafi, şeful Serviciului Gestiune Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a rostit ordinul de acordare a gradului de sergent major şi de numire a şefului de promoţie, seria 2008-2010.
După oficierea serviciului religios, a luat cuvântul şeful primei promoţii a şcolii, sergent major Adrian Alexandru Buga, care a concluzionat: „Suntem prima generaţie de absolvenţi ai acestei şcoli şi vă asigurăm că am dobândit cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru a fi pregătiţi să executăm misiunile specifice Jandarmeriei, să fim în slujba cetăţenilor.”
Au mai luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, subprefectul judeţului Suceava, Angela Zarojanu, primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan. În încheiere, general de brigadă dr. Gheorghe Nicolaie Rugină a felicitat prima promoţie de subofiţeri a şcolii, părinţii care i-au îndrumat în această carieră, cadrele care i-au format şi a punctat că a fi jandarm nu este o meserie – aşa cum poate credeau elevii venind la această şcoală - ci un stil de viaţă bazat pe seriozitate, maturitate, responsabilitate, pe un comportament echidistant faţă de cetăţean, în spiritul legii.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea batalionului de absolvenţi în aplauzele oficialităţilor şi a întregii asistenţe.
Aşa cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al Şcolii Militare de Subofiţeri, lt. Irina Ipate, prima serie de absolvenţi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, 2008-2010, are în componenţă 150 de elevi, din care 13 fete şi 137 de băieţi.
După festivitatea de absolvire a Şcolii de Subofiţeri, tinerii jandarmi au fost repartizaţi la unităţile Jandarmeriei Române în funcţie de media dintre nota obţinută la examenul de absolvire şi media pe cei doi ani de studiu.