Proiectul „Un viitor mai bun pentru femei”, demarat anul trecut în judeţul Suceava, va continua în perioada următoare printr-o sesiune de cursuri cu specializare în managementul proiectelor.
Până în această fază a proiectului, în judeţul Suceava s-au desfăşurat două module de cursuri: managementul afacerilor (în luna octombrie 2009) şi cel de formare formatori – TOT (în luna iunie 2010). Anul acesta, modulul de management al proiectelor va fi urmat de cel cu specializarea în managementul afacerilor care se va desfăşura pentru beneficiare la sfârşitul verii.
Acest proiect, co-finanţat de Uniunea Europeană, îşi propune să promoveze un rol activ pentru femeile din mediul rural şi din oraşele mici, cu economie preponderent agrară, prin pregătirea şi sprijinirea acestora în iniţierea şi gestionarea de mici afaceri sau proiecte comunitare.
Beneficiarii vor primi consultanţă specializată
Proiectul a fost iniţiat în noiembrie 2008 şi este implementat de compania de consultanţă Depro Inovaţie în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială, cu Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România (CEED) şi cu Asociaţia Amfar Galicia.
Cursurile oferite gratuit grupurilor ţintă în cadrul proiectului, conform nevoilor specifice identificate la nivelul comunităţilor locale, se înscriu în următoarele categorii: cursuri de formare de formatori, cursuri de antreprenoriat şi competenţe manageriale şi cursuri de management de proiect. Prima sesiune de instruire oferită de proiect cuprinde cursurile pentru formare de formatori care conţin mai multe module: formare instructor, tehnici de comunicare şi instruire a adulţilor, ipostazele formatorilor, exerciţii şi tehnici de evaluare a cursurilor. Participanţii la cursuri vor primi, în urma examinării, diplome recunoscute de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), iar ca o particularitate a proiectului, beneficiarii vor primi consultanţă specializată până în momentul finalizării unui plan de afaceri viabil sau a unui proiect de dezvoltare comunitară.
Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică indică faptul că în cadrul comunităţilor rurale aptitudinile antreprenoriale ale femeilor sunt foarte puţin utilizate. Procentajul persoanelor casnice din mediul rural reprezintă 53,1% din totalul de persoane inactive şi este alcătuit exclusiv din femei.
Obiective
Obiectivul principal al proiectului “Un viitor mai bun pentru femei” este de a răspunde nevoilor specifice ale grupului ţintă prin creşterea competenţelor femeilor şi facilitarea accesului la angajare, sprijinirea acestora în deschiderea unei afaceri care să determine crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea de servicii comunitare care să răspundă nevoilor sociale locale, schimbarea mentalităţilor cu privire la rolul femeilor în comunităţile tradiţionale, crearea unei structuri asociative care să sprijine implicarea femeilor din comunităţile dezavantajate în proiecte comunitare, prin facilitarea participării acestora pe piaţa muncii.
Proiectul a demarat în luna noiembrie 2008 şi are ca obiective specifice – informarea unui număr de 4.000 de femei cu privire la potenţialul de dezvoltare a afacerilor sau de proiecte comunitare în medii defavorizate; constituirea a 100 de grupuri comunitare care vor susţine activităţi de promovare a egalităţii de şanse şi acreditarea a 20 de formatori în managementul afacerilor. Un număr de 700 de femei vor lua parte la cursurile de formare ce vor contribui la dezvoltarea competenţelor antreprenoriale iar 100 de proiecte de afaceri şi de proiecte comunitare vor fi asistate pe parcursul pregătirii lor.
De asemenea, în cadrul proiectului „Un viitor mai bun pentru femei” vor fi puse bazele unei reţele formale care să sprijine implicarea femeilor din colectivităţile rurale în proiecte comunitare şi să faciliteze participarea acestora pe piaţa muncii. O altă miză a proiectului este cooptarea femeilor în activităţi antreprenoriale prin informare, consiliere şi intermediere de legături cu organizaţii similare şi instituţii publice.