Universitatea „Ştefan cel Mare” se situează pe locul doi pe ţară, după Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi,la interesul candidaţilor pentru un loc fără taxă, la una dintre cele nouă facultăţi existente. Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi a înregistrat în acest an 2,93 candidaţi pe loc bugetat, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava - 2,89 candidaţi pe loc fără taxă, fiind urmate în clasament de Universitatea Agronomică Iaşi, cu 2,78 candidaţi pe loc bugetat, Universitatea Bacău, cu 1,91 candidaţi pe loc bugetat, Universitatea Tehnică Iaşi, cu 1,25 candidaţi pe loc bugetat şi Universitatea Politehnică Bucureşti, cu 0,64 candidaţi pe loc bugetat.
Acest clasament a fost realizat de specialiştii din universitatea suceveană folosind informaţiile aflate pe site-urile universităţilor din ţară. Chiar dacă în acest an, dintr-o analiză realizată de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, s-a constatat o diminuare a numărului de candidaţi faţă de anul trecut, universitatea continuă să prezinte un grad de atractivitate ridicat pentru absolvenţii de liceu.
În analiza „concurenţei” s-au luat în calcul o singură dată candidaţii care s-au înscris la mai multe specializări pe loc bugetat.
Cei 2.672 de candidaţi la programele de licenţă ale Universităţii „Ştefan cel Mare” au avut în total 6.672 de opţiuni.
În cazul în care se consideră toate opţiunile candidaţilor, numărul de candidaţi creşte de aproximativ 2,5 ori.
Printre factorii care au determinat micşorarea numărului de candidaţi la universitate se numără, pe lângă scăderea populaţiei, şi faptul că în 2010 a existat şi o scădere a procentului de promovabilitate la Bacalaureat, cu mai mult de 10% în comparaţie cu 2009. În acelaşi timp, criza economică ar putea determina anumiţi tineri să amâne decizia de a urma studiile universitare. A scăzut şi numărul locurilor cu taxă, în ultimii ani. Dacă în anul 2008, la universitatea suceveană se înregistrau 2.392 de locuri cu taxă, anul trecut au fost 2.028, iar în acest an numărul locurilor plătite este de 1.922.