"Salvaţi Copiii" România oferă suport psihologic şi educaţional în centrele de vară şi în taberele şcolare organizate pentru 936 de copii din localităţile inundate din nordul Moldovei.
În cadrul campaniei "Ajută apele să se retragă şi din ochii lor", organizaţia "Salvaţi Copiii" România a acordat sprijin prioritar copiilor sinistraţi, care necesită recuperare psihologică, precum şi refacerii unităţilor de învăţământ afectate, potrivit unui comunicat al organizaţiei.
În urma inundaţiilor din oraşul Dorohoi din zilele de 28 şi 29 iunie, Grădiniţa cu program prelungit şi normal numărul 10, unde învaţă 125 de preşcolari, nu îşi mai poate desfăşura activitatea, având acoperişul avariat, precum şi infiltraţii în sălile de curs. Pentru reabilitarea acesteia, sunt necesare fonduri în valoare de aproximativ 3.500 de lei.
Ajutoare de urgenţă şi suport psihologic
Organizaţia "Salvaţi Copiii" România a acordat ajutoare de urgenţă în Zamostea, Dorneşti, Voivodeasa, Suceviţa şi Dărmăneşti - judeţul Suceava, Hilişeu şi Dorohoi - judeţul Botoşani, pentru 936 de copii. Echipele organizaţiei au demarat activităţi educative şi de consiliere psihologică în localitatea Zamostea, unde 46 de copii sinistraţi beneficiază, pentru o perioadă de o lună, de un program educativ şi de recreere, de suportul psihologic al specialiştilor "Salvaţi Copiii" filiala Suceava şi de o masă caldă pe parcursul desfăşurării activităţilor, se arată în comunicat.
În Dorohoi, "Salvaţi Copiii" România, în parteneriat cu Asociaţia Sarepta Dorohoi, Consiliul Local Dorohoi şi Şcoala Nr.2 "Ştefan cel Mare", a deschis luni porţile Şcolii de varǎ din Dorohoi, în care au fost integraţi peste 150 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, care provin din familiile afectate în urma inundaţiilor.
La sfârşitul lunii august, în cadrul Şcolii de vară va sosi Circul pentru copii Lollypop din Elveţia.
Activităţi educative şi consiliere psihologică pentru copiii din Dorneşti
Începând cu 2 august, echipa de specialişti a "Salvaţi Copiii" va începe activităţile educative şi de consiliere psihologică pentru 40 de copii din localitatea Dorneşti, judeţul Suceava.
Totodată, 51 de copii din Dorohoi (Botoşani) şi Dorneşti (Suceava), ale căror familii au fost afectate de inundaţiile puternice din nordul Moldovei, participă la prima tabără organizată de "Salvaţi Copiii" România la Muncel, judeţul Iaşi. Începând cu luna august, alţi 90 de copii din Zamostea, Dărmăneşti, Hilişeu şi Dorohoi vor participa la taberele organizate în Eforie Sud, cu suportul primit de la Banca Comercială Română, E-ON, DJT Suceava şi ARR Suceava.
"Solidaritatea noastră, a tuturor, se transformă în aceste momente în ajutor direct acordat copiilor, cele mai vulnerabile victime ale inundaţiilor. Aceşti copii au văzut cum părinţii lor pierd orice posibilitate de a-i ajuta şi se simt, la rândul lor, neputincioşi. Ei au nevoie de foarte multe acum, de la hrană sănătoasă până la recuperare psihologică, iar acestea sunt lucruri pe care le putem face, împreună", a precizat preşedintele executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, citată în comunicat.
Grup de solidaritate
Asistenţii sociali ai organizaţiei au identificat încă 140 de copii aflaţi în situaţie de risc, care sunt nevoiţi să se adăpostească în barăci sau în case avariate. Pentru fiecare dintre ei, "Salvaţi Copiii" România a decis să constituie un grup de solidaritate, astfel încât toţi cei 140 de copii să fie incluşi în taberele şcolare de la Muncel, Iaşi sau de la Eforie Sud. Costul unui loc în tabără, pentru un copil este de 500 de lei, la care se adaugă aproximativ 100 de lei, costul valizei de vacanţă (îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă).
Din evaluările psiho-medicale realizate în Zamostea şi Dorneşti a rezultat că atât adulţii, cât şi copiii suferă de grave afecţiuni medicale (probleme digestive, deshidratare severă, diaree, erupţii cutanate, pneumonii) şi psihologice (coşmaruri, enuresiz nocturn, teama de abandon, refuzul de a dormi singur, plânsete şi ţipete în somn). Totodată, datorită faptului că mulţi copii provin din familii extrem de sărace, există pericolul abandonului şcolar.
"Salvaţi Copiii" România continuă această campanie făcând un apel la solidaritate şi implicare socială. Astfel, în jurul fiecărui copil se poate constitui un grup de solidaritate care să îi sprijine recuperarea psihologică şi integrarea într-una dintre taberele şcolare organizate de "Salvaţi Copiii" România.