Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iul 2010 - Anul XV, nr. 177 (4468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

După viitură

O scară de lemn, în locul unui pod de beton

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inundaţiile din această săptămână au fost un coşmar pentru locuitorii mai multor sate sucevene. La Valea Moldovei, nenorocirile oamenilor au venit pe pârâul Valea Seacă. Cursul de apă care poate fi trecut cu piciorul în condiţii normale a devenit un râu în toată regula. Şuvoaiele repezi venite de pe versanţii din apropiere au atins mai bine de doi metri înălţime, iar drumul nu s-a mai văzut de sub ape. Nu au fost singurele probleme create de viitură. Trei poduri au fost distruse total sau parţial de pârâu, iar acest lucru creează mari probleme pentru săteni.

În partea de sus a satului, zece familii sunt aproape izolate după ce podul de beton construit în urmă cu zece ani a dispărut pur şi simplu după ploile căzute acum trei zile. Singura cale de acces a localnicilor din acea zonă este o scară de lemn pe care oamenii au coborât-o în hăul adânc de câţiva metri format în locul podului.

„Ăştia mai tineri se descurcă cumva, dar pentru mine e mai greu. Am 72 de ani şi mi-e frică să cobor pe scara asta. Când am nevoie de pâine sau ulei rog pe cineva să-mi cumpere. Este o fată mai tânără lângă mine care are un copil. Eu îi ţin copilul şi ea merge să-mi cumpere ce am nevoie”, a mărturisit Domnica Paicu.

Oamenii se gândesc că situaţia ar putea fi chiar mai dramatică. În partea de sat din Valea Moldovei unde se poate ajunge doar cu ajutorul scării de lemn trăieşte o bătrână de 92 de ani. Femeia este grav bolnavă şi poate închide ochii în orice moment.

„Soacra mea e la pat de trei luni. Nu ştiu cât o mai duce pentru că în fiecare zi e tot mai rău. A venit şi preotul şi i-a făcut Sfântul Maslu, dar ca să ajungă la noi a sărit gardurile”, a precizat Maria Florişteanu.

Primarul din Valea Moldovei, Constantin Moroşan, spune că primele probleme ale acestui pod care blochează accesul celor 25 de oameni au apărut după inundaţiile din 2008.

„Atunci a fost fisurat, dar se putea trece dintr-o parte în alta. După viitura de marţi, podul a fost distrus în totalitate şi scara pe care au amplasat-o oamenii a devenit singura cale de acces, asta în condiţiile în care nu mai plouă şi nu creşte din nou apa pârâului”, a opinat primarul din Valea Moldovei.

 

Aproape 20 de hectare cu grâu, pe punctul de a rămâne nerecoltate

Acesta nu este singurul pod pe care apele pârâului Valea Seacă l-au afectat. În aval cu câteva sute de metri, un pod construit după inundaţiile din 2008 a rezistat binişor. Apele umflate ale pârâului au săpat în exteriorul podului şi au format o groapă de câţiva metri lungime şi aproximativ doi metri adâncime.

„Aici e partea cea mai simplă. Vom aduce câteva rabe cu balast şi până mâine (n.r. – astăzi) se va putea relua circulaţia cu maşini sau căruţe”, a precizat Constantin Moroşan.

Spre ieşirea din sat, acelaşi pârâu a făcut prăpăd. Podul care asigura legătura între Valea Moldovei şi Mălini – Slatina pe drumul judeţean 177C a căzut în albie. Pentru oamenii care au terenuri agricole în partea dreaptă a pârâului Valea Seacă accesul se poate face doar pietonal.

„Au venit oamenii şi mi s-au plâns că nu-şi pot recolta grâul. Din estimările mele cred că vreo 15-20 de hectare cu grâu vor rămâne în câmp, pentru că proprietarii nu pot ajunge la terenuri cu utilaje agricole. Ar mai fi o rută ocolitoare de vreo 35-40 de km, prin Mălini, dar nici pe acolo nu este sigur accesul, deoarece şi pârâul Suha a creat probleme serioase”, a adăugat primarul Moroşan.

Edilul din Valea Moldovei spune că în cazul acestui pod nu pot face prea multe pentru că se află pe un drum judeţean, iar primăria pe care o conduce nu are pârghii legale pentru a executa lucrări în zona de competenţă a altor instituţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O scară de lemn, în locul unui pod de beton.
 Vizualizări articol: 1138 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O scară de lemn, în locul unui pod de beton5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Veres.... trimis de
(30 iul 2010, 19:05:17
cine dreq loe`o dat minte politailor d la vicov????ca ai aera prosti d numa.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei