Singura iniţiativă de anul acesta de a face un bloc nou în Suceava a fost la un pas de a fi blocată din cauza opoziţiei categorice a unor locuitori din zonă, care consideră că noul imobil le va afecta modul de viaţă şi calitatea acesteia.
Practic, în şedinţa de Consiliu Local de ieri s-a consumat un nou episod al unui scandal început în urmă cu doi ani, când SC Complex Zimbrul SRL a vrut să construiască un bloc turn, cu opt etaje, pe locul casei fostului prim-secretar PCR, de pe Aleea Nucului.
Patru etaje, în loc de opt, iar gradul de ocupare al terenului, de numai 50%
Noul imobil contrasta clar cu restul imobilelor din zonă, cu două şi patru etaje, pe care le-ar fi umbrit cu siguranţă, iar gradul mare de ocupare a terenului ducea la o aglomerare a zonei, drept pentru care, în urma reclamaţiilor primite de la locuitori, municipalitatea nu a aprobat construcţia respectivă şi a blocat orice iniţiativă de acest gen pe mai bine de un an. Firmei i s-a cerut să revină, după un an, cu un nou Plan Urbanistic de Detaliu, care să respecte condiţiile de construire impuse de Planul Urbanistic General şi de cel zonal, care impun o serie de restricţii, în funcţie de zona în care se construieşte.
Drept urmare, PUD-ul supus ieri aprobării aleşilor locali prevede construirea unui bloc de numai patru etaje, adică tot atâtea cât au şi alte blocuri apropiate, gradul de ocupare al terenului de 1020 mp fiind redus la 50%, de la aproape 60% cât era înainte. De asemeni, la un număr de 27 de apartamente sunt prevăzute 22 de locuri de parcare amenajate, adică cu mult mai mult decât prevăd normele urbanistice în vigoare.
Nemulţumirile locuitorilor din zonă, contrazise de litera legii
Cu toate acestea, un grup de locatari, prezenţi ieri la şedinţa de Consiliu Local, au solicitat să nu fie aprobată realizarea construcţiei, invocând diferite motive de nemulţumire.
Pe de o parte, ei susţin că noua clădire ar fi mai înaltă decât cele din zonă şi le-ar umbri altora apartamentele (legea permite construcţii şi cu şase etaje în zona respectivă), că spaţiul dintre bloc şi alte imobile din zonă, în special Creşa de copii nr. 1, este prea mic (8 metri), că numărul de locuri de parcare e prea mic, că fiecare la fiecare apartament ar trebui să fie minim un loc de parcare (majoritatea blocurilor din Suceava nici măcar nu au prevăzute locuri de parcare, cu excepţia celor noi, care au între două şi cinci locuri de parcare la zece apartamente).
De asemeni, reprezentantul locatarilor a reclamat faptul că noul bloc nu are propriul spaţiu de joacă pentru copii şi că astfel ar aglomera alte locuri de joacă din zonă, precum şi că în proiect nu e prevăzut spaţiu propriu de colectare a gunoaielor, ca nu cumva să fie aglomerate cele existente.
Nici o legislaţie din România nu prevede obligativitatea ca fiecare bloc să aibă propriul spaţiu de joacă pentru copii sau propriul spaţiu de depozitare a gunoiului, acest ultim aspect fiind de altfel rezolvat destul de simplu, prin amplasarea unor pubele proprii de colectare selectivă, pe terenul rămas liber în jurul blocului, după amenajarea parcărilor şi a spaţiilor verzi, după cum a explicat proiectantul clădirii, Cătălin Manolache, care a răspuns punct cu punct principalelor acuzaţii aduse de locuitorii nemulţumiţi.
Un punct de vedere care a înclinat clar balanţa în favoarea adoptării PUD-ului, în forma sa actuală, a fost cel al consilierului local Costel Tătăranu, inspector la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a explicat că noul PUD respectă toate normele legislative şi că nu există motive pentru care le-ar putea fi refuzată construirea acelui bloc.
“Personal, dacă aş avea acel loc, nu l-aş demola, e o oază de linişte şi verdeaţă. Dar, legal, proprietarul terenului are dreptul să construiască acolo şi ar fi un abuz să îl împiedicăm”, a adăugat Costel Tătăranu.
În cele din urmă, proiectul a trecut, cu 18 voturi pentru şi cinci abţineri, încât un nou bloc va lua locul unei clădiri care a rămas foarte multă vreme pierdută într-o oază de verdeaţă, în centrul unui oraş aflat într-o extindere continuă.
(30 iul 2010, 11:52:10