Sătul să-i tot împingă de la spate pe cei care lucrează pe ISPA să-şi facă treaba mai repede, să respecte cât de cât termenele de finalizare propuse şi, nu în ultimul rând, să refacă străzile afectate de lucrări, care sunt un coşmar nu doar pentru cei care locuiesc în cele zone, ci pentru toţi cei care le tranzitează, primarul Sucevei e decis să nu-i mai îmbie cu zăhărelul, ci să pună biciul pe spinarea lor.
“În tot oraşul lucrările de refacere lasă de dorit. Pe unde lucraţi, lăsaţi ca după potop şi nu mai putem tolera acest lucru. Vă duc pe ce stradă vreţi – pe Zamca, pe Mirăuţi, pe Mărăşeşti, pe Gheorghe Doja, pe oricare din ele arată ca după potop. Nu am vrut să vă punem beţe în roate, dar dacă trebuie, asta vom face. Vom pune Poliţia Rutieră să vă amendeze, vă putem amenda şi noi, în unele cazuri, vă putem face memorii la firma de consultanţă, la Ministerul de Finanţe, care face plata lucrărilor, dacă nu se poate altfel şi vreţi război. Ne-am săturat de fiecare dată să apelăm la bunăvoinţa voastră, la vorba bună, când totul se rezumă la bun simţ. I-am adus aici pe şefii voştri la cel mai înalt nivel, ne-au dat asigurări că totul merge bine, că nu vor mai fi probleme, treaba mergea o zi – două, după care în urmă rămânea potopul. Nu mai tolerăm asemenea lucruri”, le-a transmis ieri primarul Ion Lungu reprezentanţilor firmelor Pfeiffer, TMUCB şi Dytras, reuniţi la comandamentul săptămânal de la sediul Primăriei Suceava.
Blocarea plăţilor şi reţinerea banilor pentru reparaţii, posibile măsuri în cazul lucrărilor ISPA
Nemulţumirile şefului municipalităţii sucevene au pornit în primul rând de la faptul că nici unul din termenele stabilite anterior pentru finalizarea unor lucrări ISPA nu a fost respectat, peste tot înregistrându-se întârzieri apreciabile, chiar şi de o lună de zile, iar, colac peste pupăză, din lucrările de refacere a străzilor afectate, aproape nici una nu a fost făcută, în ciuda insistenţelor sale săptămânale.
“Nici un grafic de lucrări nu se respectă, lucraţi total neglijent şi în bătaie de joc. Vom face o adresă către conducerea celor trei firme, împreună cu reprezentanţii firmei de consultanţă Eptisa, prin care să le aducem la cunoştinţă că lucrările nu decurg aşa cum ar trebui şi că suntem forţaţi să luăm măsuri de constrângere, pentru ca voi să vă faceţi treaba”, a adăugat Lungu, care a spus că-i va convoca din nou la discuţii pe directorii celor trei firme, să le expună situaţia lucrărilor ISPA, din perspectiva celor care au contractat lucrarea şi au o grămadă de nemulţumiri.
Conform contractului ISPA, singurele măsuri coercitive pentru nerespectarea termenelor de execuţie sau a proiectelor de modernizare a reţelelor de apă-canalizare pot fi aplicate de firma de consultanţă EPTISA, care le monitorizează.
Conform reprezentantului Eptisa prezent la şedinţă, în baza reclamaţiilor depuse de Primăria Suceava sau ACET, în calitate de beneficiari, se poate ajunge până la blocarea plăţilor pentru facturile emise de firmele care lucrează în baza contractului ISPA, sau la returnarea contravalorii lucrărilor de refacere, dacă acestea sunt de proastă calitate, banii urmând să fie încredinţaţi altei firme, care să repare stricăciunile lăsate în urmă de actualii contractori.
Acesta a precizat că aceste decizii nu sunt uşor de luat, necesită anumite condiţii, dar că se poate ajunge şi acolo, dacă firmele cărora le-au fost încredinţate lucrările ISPA nu îşi respectă obligaţiile.
“Sunt convins că vom găsi pârghii să luăm măsuri contra lor, dacă este cazul chiar să le blocăm plăţile de la Bucureşti. M-am săturat să tot discutăm cu ei cu blândeţe, să încercăm să rezolvăm problemele pe cale amiabilă, pentru că nu se mai poate. Lucrările intră deja în linie dreaptă, se apropie de final şi nu vrem să-i scăpăm din mână pe constructori. Nu vor pleca de aici până nu vor readuce străzile la starea iniţială, reparând carosabilul. Dacă până acum am lucrat cu ei cu zăhărelul, începând de astăzi scoatem biciul”, a declarat primarul Sucevei, la finele unei şedinţe furtunoase cu reprezentanţii firmelor care execută lucrările ISPA în municipiul Suceava.
Muncitorii ISPA, plecaţi acasă în zilele cu soare, veniţi la lucru în cele cu ploaie
Şeful municipalităţii sucevene şi-a exprimat dezaprobarea şi în privinţa modului de stabilire a zilelor libere pentru angajaţii acestor firme, în sensul că echipele acestora pleacă acasă din timpul săptămânii în perioadele în care e soare şi se poate lucra la refacerea străzilor afectate, dar revin la lucru atunci când e ploaie şi au pretexte pentru a nu finaliza ceea ce au început.
“Anul acesta a fost ploios şi se ascund după acest lucru, spunând că nu au putut face lucrările. La sfârşitul săptămânii trecute a fost vreme bună, dar nici picior de muncitor care să lucreze la refacerea carosabilului. Sunt firme private, nu le putem noi organiza activitatea, dar ne interesează eficienţa lor. Era simplu să vadă care e prognoza meteo, să ştie că atunci era bine de lucrat, iar săptămâna asta plouă”, a mai spus Ion Lungu, care e decis să aplice şi măsuri punitive firmelor Pfeiffer, TMUCB şi Dytras, dacă nu vor face progrese vizibile în perioada imediat următoare.
(28 iul 2010, 20:30:48