Scriitoarea şi publicista suceveană Angela Furtună a intrat în greva foamei pe termen nelimitat începând de ieri dimineaţă. Potrivit propriilor declaraţii, Angela Furtună a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de decizia Consiliului Judeţean Suceava de a desfiinţa Compartimentul Marketing Cultural şi Informare Comunitară din cadrul Bibliotecii „I.G.Sbiera”, instituţie aflată în subordinea administraţiei judeţene. Prin decizia CJ Suceava se desfiinţează cele două posturi din cadrul compartimentului respectiv, unul dintre acestea fiind ocupat de scriitoarea suceveană.
„Consider imorală, ilegală şi abuzivă Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava. Am decis să declanşez acest protest prin greva foamei, fiind marcată şi şocată de ascensiunea unor astfel de metode neo-staliniste în societatea românească prin care intelectualii, profesioniştii pot fi pur şi simplu tăiaţi dintr-o schemă după ce am depus o activitate vizibilă cu implicaţii şi efecte benefice în această instituţie şi pentru Consiliul Judeţean şi pentru Bucovina, dar nu numai. Se ştie că muncim şi dezvoltăm intense parteneriate, implicându-mă câte 10-12 ore pe zi, investind nu numai energie, ci şi bani în această activitate. Am reuşit să fac din această instituţie, care a fost pentru multă vreme un fief al propagandei ceauşiste, o adevărată instituţie de cultură cunoscută în Europa, în America, Australia, Israel, în toate ţările unde sunt comunităţi de români”, a precizat Angela Furtună.
Furtună susţine că desfiinţarea posturilor nu s-a făcut în urma unei analize de specialitate
Ea a arătat că desfiinţarea compartimentului în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea nu s-a făcut în urma unei analize a unor specialişti. Mai mult, Angela Furtună consideră că decizia de desfiinţare a Compartimentului de marketing cultural are un caracter politic şi a fost determinată de „activitatea unui grup intelectual ideologic extremist, cu cunoscute activităţi de presiune transpartinică, de traseism politic şi de turism politic oligarhic, şi care desfăşoară acţiuni susţinute împotriva democraţiei şi a personalităţilor democrate”. Ea a mai criticat şi faptul că desfiinţarea postului său s-a făcut fără a fi înştiinţată personal, nici de către conducerea CJ Suceava şi nici de cea a Bibliotecii „I.G. Sbiera”.
„În ciuda tuturor performanţelor dovedite şi cunoscute pe plan local, naţional şi internaţional ale activităţii mele personale, cu înaltă calificare în domeniu, această comunicare a lipsit. Aceasta a fost o atitudine ce încalcă nu numai bunul simţ, manierele minimei morale, ci chiar Legile şi Constituţia şi împotriva căreia protestul de faţă prin Greva Foamei nu este de ajuns”, a mai spus Angela Furtună.
(27 iul 2010, 14:03:40