Papa Ioan Paul al II-lea şi Sf. Stanislaw îi veghează pe credincioşii din Soloneţu Nou de mai bine de două săptămâni de pe vitraliile comandate în Polonia. Ideea de a înlocui sticla de la geamuri cu vitralii reprezentative a apărut în urmă cu mai mulţi ani, iar anul trecut s-au făcut primii paşi în această direcţie. Conducerea bisericii din Soloneţu Nou a luat legătura cu o firmă din Iaşi specializată în vitralii, numai că serviciile oferite nu s-au dovedit mulţumitoare, motiv pentru care s-a căutat un alt partener. După mai multe căutări pe internet, preotul Marius Stanislau Bucevschi a reuşit să găsească ceva care se potrivea cu intenţiile celor din Soloneţu Nou.
„Am găsit o firmă din Cracovia care realiza vitralii după un proiect modern, dar noi ne doream pentru biserica de aici ceva clasic. Am continuat căutările şi am ajuns la o firmă din Poznan, cu care am luat legătura pentru a le expune intenţiile şi dorinţele noastre. Am fost fericiţi când au acceptat comanda, mai ales că nu este una foarte mare”, a explicat preotul din Soloneţu Nou.
După ce a dat comanda primelor două vitralii, preotul a trecut la muncă. A făcut măsurătorile şi şabloanele de hârtie pentru geamurile care urmau să fie înlocuite cu vitralii, iar apoi le-a trimis prin poştă în Polonia.
„Acum două săptămâni, ne-au adus vitraliile comandate, iar în câteva ore au şi fost montate. În plus, am obţinut alte patru vitralii pe care le-am amplasat la intrarea în biserică, toate acestea în preţul de 50.000 de lei”, a precizat preotul Marius Stanislau Bucevschi.
Arc de credinţă şi jertfă în timp
Referitor la cele două personaje care apar pe vitraliile principale amplasate în biserica din Soloneţu Nou, preotul Bucevschi a mărturisit că au fost alese în mod special.
„Este un arc de credinţă şi jertfă peste ani. Dacă Sf. Stanislaw s-a jertfit acum aproape 1.000 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea, despre care eu cred că va fi sanctificat într-un viitor nu prea îndepărtat, este un exemplu, un model actual pentru tineri şi nu numai. Acesta este motivul pentru care pe vitralii apar cele două mari personaje”, a spus preotul Marius Stanislau Bucevschi.
Intenţia preotului şi a celor 850 de enoriaşi din Soloneţu Nou este de a înlocui şi celelalte 12 geamuri ale bisericii cu vitralii. Pentru asta este nevoie de o sumă mult mai consistentă, de 4-5 ori mai mare faţă de cea plătită acum.
Totuşi, Ghervazen Longher, deputatul Uniunii Polonezilor din România, în acelaşi timp şi enoriaş al bisericii din Soloneţu Nou, crede că se vor găsi bani pentru a duce la bun sfârşit acest proiect care îmbină religia, arta şi esteticul.
Clopote muzicale, aduse tot din Polonia
Construită în 1932, biserica de la Soloneţu Nou pare să-şi fi făcut paşaport de Polonia. În afara vitraliilor comandate la Poznan, biserica se poate lăuda şi cu patru clopote muzicale, aduse tot din Polonia, de la Cracovia.
„Cele patru clopote sunt legate la un computer, care are 100 de melodii, în funcţie de evenimentul care are loc. Melodiile sunt cu rezonanţă poloneză pentru că şi comunitatea de aici este compusă în mare parte din etnici polonezi”, a adăugat preotul Marius Stanislau Bucevschi.
Costurile totale pentru montarea acestor clopote aparte au fost de aproape 3.000 de euro, dar enoriaşii spun că investiţia face toţi banii.
(26 iul 2010, 19:48:50