Suceava şi Bucovina au devenit o a doua casă pentru consulul Poloniei în România. La final de mandat, Anna Zalewska a ţinut să-i salute pe etnicii polonezi din judeţul Suceava. Întâlnirea a avut loc la sediul Dom Polski, iar reprezentanţii Uniunii Polonezilor din România au ţinut să-i facă şi câteva cadouri consulului. Deputatul Ghervazen Longher i-a oferit o icoană şi un costum tradiţional din Bucovina, fiecare dintre aceste daruri stârnind emoţia Annei Zalewska.
„Bucovina este o zonă cu totul specială, atât pentru Ambasada şi Consulatul Poloniei în România, cât şi pentru mine personal. Sper să revin aici, în particular, iar peste câţiva ani să văd ce anume s-a schimbat. Sper ca succesorul meu să aibă legături la fel de strânse cu oamenii din Bucovina”, a mărturisit Anna Zalewska.
Consulul Poloniei în România a fost martor şi la o serie de investiţii făcute în Bucovina pe banii statului pe care l-a reprezentat timp de patru ani în calitate oficială.
„Mă bucur că investiţii precum şcoala de la Poiana Micului sau drumul de la Soloneţ s-au realizat. Acestea sunt utile nu doar pentru polonezii care trăiesc în acele localităţi, ci şi pentru întreaga comunitate. Sunt lucruri excepţionale şi mă bucur că aceşti bani s-au investit în Bucovina”, a precizat Anna Zalewska.
Un alt aspect pe care consulul Poloniei în România l-a observat a fost deschiderea pe care autorităţile centrale şi locale au dovedit-o faţă de problemele etnicilor polonezi.
„Merită subliniat că etnicii polonezi din Suceava au libertatea de a-şi exprima identitatea şi acest lucru vine din faptul că legislaţia o permite, iar autorităţile locale sunt deschise. Impresionant este că tradiţiile poloneze sunt sărbătorite într-un mod spontan, ceea ce vine din inimă, sincer şi profund. În plus, la aceste sărbători se alătură şi persoane care provin dintr-o altă cultură, fapt care denotă relaţiile foarte bune dintre etnicii polonezi şi celelalte etnii din Bucovina, inclusiv cu populaţia majoritară”, a opinat Anna Zalewska.