Inundaţiile de la finele lunii iunie, care au afectat grav mai bine de jumătate din judeţ, au trecut, însă efectele rămase sunt departe de a fi îndepărtate. Pe lângă problemele stringente, legate de refacerea caselor şi a căilor de acces, problema eliberării cursurilor de apă, în zona podurilor şi a podeţelor, ar trebui să fie o prioritate, experienţa recentă arătând cât de important este acest lucru, atunci când nivelul apelor creşte.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, principala instituţie cu atribuţii în monitorizarea cursurilor de apă, este cea care trebuie, acum, să împingă de la spate autorităţile responsabile pentru a debloca secţiunile de scurgere a apelor.
După cum ne-a precizat Ioan Ungureanu, directorul SGA Suceava, curăţarea podurilor şi podeţelor de pe drumurile comunale ori cele din municipii sau oraşe intră în responsabilitatea administraţiilor locale, cele de pe drumurile judeţene revin Direcţiei de Drumuri şi Poduri, în timp ce întreţinerea podurilor şi a podeţelor de pe drumurile naţionale intră în responsabilitatea Secţiilor de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.
„Orice viitură aduce de regulă material plutitor şi aluviuni din amonte, iar problemele apar de obicei la podurile şi podeţele de peste cursul apei. Pentru ca acestea să facă faţă este obligatoriu să se intervină acum, când nu sunt probleme, iar albia să fie degajată”, a declarat Ungureanu.
El a amintit că s-a început notificarea deţinătorilor de astfel de obiective, aceştia fiind avertizaţi să ia măsuri urgente pentru a asigura secţiuni de scurgere corespunzătoare.
La nivel de municipiu reşedinţă de judeţ, de exemplu, podurile de peste râul Suceava, în zonele Iţcani şi Bazar, sunt încărcate cu crengile de copaci aduse de puhoaie din amonte, o intervenţie pentru îndepărtarea acestora fiind absolută necesară.
Pe hârtie, în luna martie a acestui an lucrurile erau în regulă
Trebuie spus că la începutul acestui an, în perioada 8-22 martie, conform unui program stabilit prin Ordinul Prefectului, specialişti de la SGA, de la Garda de Mediu şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au verificat starea cursurilor de apă.
„În cele peste 50 de unităţi administrative teritoriale din judeţul Suceava, care au fost verificate de către cele două comisii, starea de salubritate a cursurilor de apă care străbat aceste localităţi este corespunzătoare şi sunt asigurate secţiunile de scurgere a apelor mari”, a fost concluzia raportului, cu menţiunea că s-au dat două amenzi, fiecare de câte 75.000 de lei, una Ocolului Silvic Falcău şi una SC Melnic Comprod SRL Sadova, pentru blocarea albiei majore a unor cursuri de apă cu material lemnos.
Aşadar, concluzia controlului a fost să situaţia ar fi bună per ansamblu, fapt contrazis însă de cele petrecute la finele lunii iunie. Deşi cantităţile de apă căzute atunci au fost imense, râuri şi pâraie atingând debite istorice, în numeroase localităţi, după cum am şi prezentat în mai multe materiale în ziarul nostru, poduri blocate de aluviuni s-au transformat în adevărate baraje în calea apelor, dirijând puhoaiele spre casele unor oameni.
Pentru ca situaţia să nu se mai repete este nevoie ca podurile să fie curăţate periodic astfel ca nedorite noi probleme să nu le găsească pline de aluviuni care să blocheze imediat cursul apei.
(24 iul 2010, 15:19:27