Locatarii unui bloc cu 45 de apartamente şi garsoniere de pe strada Bazelor au rămas fără apă de ieri dimineaţă, după ce o conductă avariată de o lucrare ISPA, la începutul săptămânii, a cedat din nou.
Produsă într-o zonă în care cei de la Pfeiffer au lucrat săptămâna aceasta, avaria a putut fi descoperită abia când apa a ţâşnit de sub straturile de pământ puse în şanţ, ca o fântână arteziană, ieri în jurul orei 09.30.
Spre ghinionul locatarilor blocului 1 de pe strada Bazelor, cei de Pfeiffer nu mai lucrau ieri, când a devenit vizibilă avaria, iar încercările lor de a intra în contact cu unul dintre şefii de lucrări, care răspundea de zona respectivă, nu au avut succes, pentru că mai întâi nu li s-a răspuns la telefon, apoi, telefonul pe care îl aveau a fost închis.
Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, conducta de apă care le alimentează blocul este privată, firma care o deţine fiind într-un conflict cu firma care deţine blocul cu locuinţe de serviciu.
Aşa se face că, imediat ce au văzut că la conducta lor se înregistrează pierderi de apă, au închis vana care îi alimenta din reţeaua publică de apă potabilă, fără a cere ACET-ului să intervină, pentru că asta însemna ca firma să achite contravaloarea lucrărilor.
Practic, locatarii blocului cu locuinţe de serviciu erau condamnaţi să rămână fără apă până luni, când ar fi fost refăcută avaria de cei răspunzători de apariţia ei – echipa care a săpat şanţurile de canalizare pentru proiectul ISPA.
“Am avut o echipă de la ACET trimisă să verifice avaria apărută, dar li s-a spus de către proprietarul conductei că e suficient să fie închisă apa de la căminul din stradă. Nu ştiam atunci de problema blocului rămas fără apă. Chiar dacă este o reţea privată, nu este obligaţia noastră să intervenim, ci a proprietarului, sau, în acest caz, a celor care sunt responsabili de provocarea avariei. Vom lua măsurile necesare pentru ca blocul respectiv să fie din nou alimentat cu apă, urmând ca apoi să lămurim a cui va fi cheltuiala. Nu putem lăsa acei oameni fără apă timp de trei zile, în caniculă, când se poate face ceva pentru a remedia situaţia”, a declarat directorul ACET, Ştefan Groza.
Conform legislaţiei, ACET are obligaţia să intervină să remedieze avariile doar de pe reţelele publice de apă şi canalizare, la cele private, intervenţia fiind posibilă la solicitarea proprietarului şi contra-cost.