Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iul 2010 - Anul XV, nr. 171 (4462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme

Reţelele de apă rece din Suceava, ciuruite de avarii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul acesta, în municipiul Suceava au avut loc aproximativ 1.200 de avarii la reţeaua de apă potabilă, sucevenii afectaţi de aceste întreruperi fiind lipsiţi de apă rece de la câteva ore la câteva zile.

În cele mai multe cazuri, avariile la reţeaua de apă rece au apărut tocmai din cauza vechimii conductelor, cei peste 50 de ani de folosinţă reflectându-se în starea de uzură a acestora.

Pe de altă parte, lucrările ISPA, care au drept scop tocmai reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, au dus la o creştere de aproximativ 25% a numărului de avarii înregistrate, în multe cazuri, din cauza neglijenţei echipelor de lucru.

 

Avarii provocate de lucrările ISPA şi ascunse “sub preş”

Conform statisticilor ACET referitoare la intervenţiile la repararea conductelor de apă rece afectate de avarii, în primele trei luni ale anului au avut loc 547 de avarii, numărul acestora crescând în perioada de primăvară-vară, adică aprilie, mai şi iunie, când s-au înregistrat 630 de avarii.

Aproape un sfert din cele 1177 avarii înregistrate în primele şase luni ale anului sunt o consecinţă directă sau indirectă a lucrărilor ISPA.

“Înainte de a începe o lucrare, le sunt indicate zonele unde se ştie că există conducte de apă, canalizare, termoficare sau diverse cabluri. Uneori, chiar după ce le atragi atenţia, bagă excavatorul prea adânc şi rup ceva, alteori se întâmplă că nici indicaţiile date nu sunt prea exacte, pentru că nu există o hartă a reţelelor de utilităţi din subteran. Uneori, nu e vina nimănui că, din cauza ploilor sau a altor factori, se rupe un mal de pământ şi afectează conductele”, a declarat directorul general al ACET, Ştefan Groza.

Unul dintre principalele reproşuri care pot fi făcute firmelor care lucrează pe ISPA, pe lângă cele legate de neatenţia cu care s-a lucrat uneori, este cea a faptului că au încercat să ascundă sub preş prostiile pe care le-au făcut.

“Am avut cazuri în care echipele de lucru au spart o conductă şi au astupat-o fără a anunţa pe cineva. Noi aflam de problemă târziu, când suna lumea că nu are apă şi trebuia să căutăm locul în care s-a produs avaria. Acum au înţeles că nu au cum ascunde asemenea lucruri şi fie repară ei pe loc, fie ne cheamă pe noi”, a explicat Ştefan Groza.

Pe lângă avariile provocate în mod direct de intervenţia echipelor de lucru ale firmelor Pfeiffer şi TMUCB, care au contractat lucrările ISPA, mai apare un fenomen, prin care conductele de apă rece cedează tocmai în zonele unde s-a intervenit, dar fără a exista un factor responsabil. Conform directorului tehnic al ACET, Mircea Onofreiciuc, în numeroase cazuri, conductele vechi au cedat în zonele unde au fost dezvelite de pătura de pământ care le învelea, din cauza presiunii interioare, căreia nu i s-a mai opus presiunea exercitată de straturile de pământ de deasupra.

 

Intervenţii dificile în unele zone ale Sucevei

Dacă în cazul unor avarii, furnizarea apei reci a fost întreruptă pe perioade scurte, de o oră – două, în alte cazuri, sute de oameni au avut de îndurat câte o zi două, fără a avea apă rece sau caldă la robinete.

Conform directorului ACET, aceste cazuri, mai rare, cum a fost cel de la finele săptămânii trecute, din zona blocului turn Union, sunt influenţate în principal de condiţiile greoaie de intervenţie.

“Pe lângă faptul că sâmbăta trecută au fost necesare patru intervenţii la avarii, cea din Centru, de lângă blocul turn, provocată de atingerea conductei cu un pilon metalic de prindere a zidurilor de sprijin al săpăturilor ISPA, a trebuit făcută la o adâncime de 7 metri, într-un canal plin cu apă, ai cărui pereţi se puteau surpa oricând peste oamenii noştri. Atunci, conducta nu a cedat doar într-un singur loc, astfel încât, cu toate eforturile noastre, nu a putut fi refăcută decât a doua zi”, a spus directorul ACET.

 

Refacerea conductelor avariate, plătită de firmele responsabile

Atunci când pentru remedierea avariilor provocate de echipele care lucrează pe ISPA este chemat ACET-ul să le repare, firmele care răspund de lucrare sunt puse să plătească contravaloarea lucrării, iar, în cazul unor pagube mai mari produse de pierderi de apă, şi despăgubirile aferente.

“Pe lângă pagubele produse de aceste avarii, există şi disconfortul populaţiei lăsate fără apă rece, pe neaşteptate. Înţelegem acest lucru, ne pare rău că se întâmplă atât de des să apară avarii, dar asta demonstrează şi cât de necesare sunt aceste investiţii în refacerea reţelelor de apă şi canalizare. O bună parte din infrastructura subterană este refăcută acum şi ne aşteptăm ca acest lucru să se vadă, printr-o scădere a numărului de avarii, după punerea sa în funcţiune”, a adăugat Ştefan Groza, directorul ACET Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţelele de apă rece din Suceava, ciuruite de avarii.
 Vizualizări articol: 725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reţelele de apă rece din Suceava, ciuruite de avarii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei