Prima sesiune de înscriere pentru admiterea la Universitatea „Ştefan cel Mare” s-a încheiat şi 2.672 de candidaţi, înscrişi la una sau mai multe din cele 48 de specializări din cadrul instituţiei de învăţământ superior, „se luptă” pentru a ocupa unul din cele 926 de locuri cu finanţare de la bugetul de stat. „Lupta” se dă pe dosare de admitere, în funcţie de mediile candidaţilor. Cei care nu reuşesc să ocupe un loc bugetat au la dispoziţie 2.028 de locuri cu taxă.
Sesiunea de admitere s-a desfăşurat în perioada 12-21 iulie 2010, iar înmatricularea candidaţilor se va face până pe 28 iulie 2010.
„Înmatricularea candidaţilor este etapa cea mai importantă din acest proces al admiterii, deoarece după încheierea acestei etape se va şti exact câţi studenţi în anul întâi are universitatea”, a declarat rectorul Universităţii Suceava, Adrian Graur. Potrivit acestuia, „după înmatriculare se vor prezenta cu exactitate rezultatele admiterii. Un candidat are dreptul să opteze pentru mai multe programe de studii, şi în funcţie de rezultatele înscrierii, va alege să se înmatriculeze la o anumită specializare din lista sa de opţiuni”.
Pentru eventualele locuri rămase neocupate după prima sesiune de admitere, universitatea suceveană va mai organiza o admitere de toamnă, în perioada 13-17 septembrie 2010.
La finalul primei etape de admitere, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică are cei mai mulţi candidaţi înscrişi, şi anume 791 de dosare de admitere. Facultatea a scos la concurs, pentru cursurile de licenţă zi, 150 de locuri bugetate şi 875 de locuri cu taxă. Facultatea de Inginerie Alimentară este a doua în topul facultăţilor cu cei mai mulţi candidaţi, şi anume 394 de înscrişi, pentru cele două specializări pe care le pune la dispoziţia studenţilor. La această facultate sunt scoase la concurs 85 de locuri fără taxă şi 180 de locuri cu taxă.
Pentru Facultatea de Istorie şi Geografie au optat 391 de absolvenţi de liceu, care concurează pe 120 de locuri bugetate şi 215 locuri în regim cu taxă.
Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a fost aleasă de 294 de candidaţi, cea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor de 235 de concurenţi, iar cea de Silvicultură de 180 de absolvenţi de liceu. Pentru Ştiinţe ale Educaţiei au optat 123 de candidaţi, iar pentru Inginerie Mecanică au optat 111 candidaţi.
Universitatea „Ştefan cel Mare” a mai scos la concurs zece locuri bugetate pentru cetăţenii de etnie romă. Pe aceste locuri, pentru această sesiune de admitere s-au înscris cinci candidaţi.