Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iul 2010 - Anul XV, nr. 170 (4461)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Spovedanie”

Preotul de la Văşcăuţi susține că poliţistul i-a propus să facă contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preotul paroh de la Văşcăuţi şi Muşeniţa, Gheorghe Cristinel Pînzaru (36 de ani), a fost trimis, ieri, în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi contrabandă.

Potrivit unui comunicat al anchetatorilor, Pînzaru este acuzat că a contactat de mai multe ori un poliţist de frontieră (Ilie Zahariuc), căruia i-a promis suma de 4.000 de euro, pentru a nu supraveghea cu maşina de termoviziune, timp de jumătate de oră, într-una din nopţile în care era de serviciu, o anumită zonă de frontieră, prin care urmau să fie introduse peste fâşia verde, din Ucraina în România, circa 60-80 de baxuri de ţigări.

În noaptea de 5/6 iulie a.c., susţin procurorii de caz, preotul şi complici de-ai săi, rămaşi neidentificaţi, au introdus prin zona respectivă nu mai puţin de 36.950 de pachete de ţigări („Ronson”, „More” şi „Viceroy”), pe fâşia verde dintre Ucraina şi România, ţigări pe care le-au depozitat la domiciliul unei enoriaşe de-ale sale, Olga Costiuc, de unde, câteva ore mai târziu, au şi fost ridicate de oamenii legii în urma percheziţiilor.

Procurorii anchetatori susţin că parohul de la Văşcăuţi a cauzat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 330.000 de lei, reprezentând taxele vamele şi fiscale.

 

Ce a spus preotul

Pe parcursul urmăririi penale, preotul paroh de la Văşcăuţi şi Muşeniţa s-a prevalat de dreptul la tăcere şi nu a dat nici un fel de declaraţii.

Ulterior, în faţa procurorilor, a hotărât să se „spovedească”, susţinând că de fapt agentul Ilie Zahariuc l-ar fi contactat şi angrenat în discuţii cu privire la o afacere ce ar presupune trafic de ţigări peste fâşia verde a frontierei, dar că l-a refuzat.

Anchetatorii spun, însă că varianta preotului este una nesinceră.

 

Acuzaţiile anchetatorilor

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, Gheorghe Cristinel Pînzaru nu a bănuit niciodată că Ilie Zahariuc, agent-şef în cadrul Poliţiei de Frontieră, nu va accepta şpaga de 4000 de euro.

S-au întâlnit la un moment dat şi i-a arătat poliţistului de frontieră o cutie plină cu bancnote în euro, spunându-i că toţi banii vor fi ai lui dacă, jumătate de oră, „uită” să monitorizeze cu maşina de termoviziune o anumită porţiune de frontieră.

Agentul Zahariuc, însă, a sesizat ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, spunându-le de intenţiile ilegale ale preotului Pînzaru, care îl contactase cu câteva zile în urmă.

Sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, ofiţerii anticorupţie au demarat cercetările în acest caz.

Cele 36.950 de pachete de ţigări au fost aduse aproape de fâşia verde cu un autovehicul de tonaj greu, marca „Kamaz”, iar de aici contrabandiştii ucraineni le-au transmis, prin metoda „punte”, preotului şi complicilor acestuia, care le-au încărcat într-o căruţă şi le-au transportat până la locuinţa de unde au fost recuperate de oamenii legii câteva ore mai târziu.

 

Riscă până la şapte ani de închisoare

Prin rechizitoriul adresat instanţei de judecată, s-a dispus neînceperea urmării penale faţă de Ilie Zahariuc pentru infracţiune de luare de mită, întrucât poliţistul de frontieră nu a acceptat oferta penală a contrabandistului în sutană.

Procurorii anchetatori au disjuns cercetările şi faţă de Olga Costiuc, femeia în curtea căreia au fost găsite ţigările de contrabandă, enoriaşa preotului Pînzaru urmând a da cu subsemnatul şi ea pentru contrabandă, dosarul urmând să ajungă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Anchetatorii continuă cercetările pentru a afla şi numele complicilor preoţilor Pînzaru, cei care l-au ajutat să treacă peste fâşia verde ţigările de contrabandă.

„Pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa, inculpatul Pînzaru riscă o pedeapsă cu închisoare între 6 luni şi 7 ani, pentru infracţiunea de dare de mită, şi între 2 şi 7 ani pentru infracţiunea de contrabandă”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procuror Luminiţa Leonte.

 

Băgat de trei ori la arest, în mai puţin de o săptămână şi jumătate

Preotul Gheorghe Cristinel Pînzaru a reuşit „performanţa” de a fi încarcerat de trei ori în arestul poliţiei, în mai puţin de o săptămână şi jumătate, în perioada 6-16 iulie a.c..

Pe 6 iulie, parohul de la Văşcăuţi şi Muşenita a fost reţinut de anchetatori şi şi-a petrecut noaptea în arestul poliţiei.

A doua zi, judecătorii de la Tribunalul Suceava au respins propunerea de arestare preventivă făcută de procurori şi i-au deschis uşa de la celulă preotului.

Două zile mai târziu, însă, pe 9 iulie, Pînzaru şi-a făcut din nou bagajele pentru arest, după ce magistraţii Curţii de Apel au admis recursul formulat de procurorii anchetatori şi au dispus arestarea preventivă pentru 20 de zile a preotului.

După şase zile petrecute în arest, Gheorghe Cristinel Pînzaru este pus din nou în libertate de judecătorii de la Tribunal, care au admis cererea parohului de liberare provizorie sub control judiciar.

Procurorii au făcut din nou recurs şi –surpriză –, pe 16 iulie, magistraţii Curţii de Apel l-au trimis din nou pe preotul Pînzaru după gratii, pentru a-şi executa şi restul de 14 zile din mandatul de arestare preventivă.

 

Nu mai are voie să slujească în nici o biserică

Pe lângă problemele pe care le are cu legea, preotul Gheorghe Cristinel Pînzaru ar putea fi şi caterisit, dacă bineînţeles acuzaţiile anchetatorilor se vor dovedi a fi adevărate.

Până la un verdict final care să confirme sau să infirme vinovăţia preotului, mai marii Arhiepiscopiei au decis suspendarea din oficiu a parohului de la Văşcăuţi şi Muşeniţa.

„Pe perioada cât se desfăşoară ancheta nu mai are dreptul să slujească în nici o biserică”, a anunţat, zilele trecute, George Fediuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precizând că la parohiile din Văşcăuţi şi Muşeniţa va fi trimis un alt preot.

 

Cauţiune de 50.000 de lei, dacă vrea să iasă din arest

În cursul zilei de ieri, pe rolul Tribunalului Suceava erau la judecată alte două cereri făcute de preotul Gheorghe Cristinel Pînzaru, una de revocare a măsurii arestării preventive, cealaltă de liberare provizorie pe cauţiune.

Prima a fost respinsă de judecători, iar a doua se va judeca vineri, stabilindu-se o cauţiune de 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi).

Totuşi, astăzi, dat fiind faptul că rechizitoriul a fost trimis deja instanţei, se va judeca şi legalitatea menţinerii măsurii de arestare preventivă a parohului de la Văşcăuţi, astfel încât acesta mai are o şansă de a scăpa din celula de la subsolul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul de la Văşcăuţi susține că poliţistul i-a propus să facă contrabandă.
 Vizualizări articol: 1342 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 6 voturi
Preotul de la Văşcăuţi susține că poliţistul i-a propus să facă contrabandă1.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cata nerusinare! trimis de
(22 iul 2010, 16:26:59
Acest slujitor al Domnului nu are nici macar bunul simt sa-si recunoasca vina, ci ca un borfas de rand se foloseste de orice mijloace ca sa scape! De asta e nevoie de o selectie mult mai severa pentru cei ce sunt pusi sa slujeasca in biserici dar, din pacate, inca sunt preoti ortodocsi in judetul nostru care au multe pacate ce pot fi incadrate oricand ca infractiuni, conform Codului Penal. De ce nu se face curatenie? Ar fi mult mai bine pentru institutia BOR si pentru intreaga societate ca cei ce sunt slujitorii Domnului sa fie exemplu de comportament in fata oamenilor pe care-i pastoresc spiritual.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei