Restructurarea de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava afectează 16 salariaţi şi nu 70, cum se preconizase iniţial, a declarat ieri, în conferinţă de presă, şeful acestei instituţii, doctorul Alexandru Lăzăreanu.
Medicul a arătat că, deocamdată, ministerul nu a transmis o adresă oficială cu privire la reducerea de posturi despre care se vorbeşte de mai multă vreme, însă această informaţie a fost obţinută din surse sigure.
„Nu trebuie să mai dăm nici un om afară, fiindcă avem 16 persoane care întruneau condiţiile de pensionare şi au plecat. Sarcinile lor de serviciu au fost preluate de alţi angajaţi, iar locurile lor de muncă au fost vacantate, conform noii scheme de personal. Din păcate, în aceste condiţii, pentru unii dintre salariaţii rămaşi, volumul de muncă s-a dublat”, a spus Lăzăreanu, apreciind că până la finele săptămânii va sosi şi organigrama.
De menţionat că, până la reorganizare, DSP Suceava avea un număr total de 167 de angajaţi.
Centrele teritoriale de sănătate publică din judeţ nu se vor desfiinţa
Tot „pe surse”, directorul DSP a aflat şi de faptul că centrele teritoriale de sănătate publică din judeţ nu se vor desfiinţa, aşa cum anunţase la un moment dat Ministerul Sănătăţii, în contextul restructurării direcţiilor de sănătate publică din ţară, ci vor deveni puncte de lucru ale DSP.
„Noi avem tot interesul ca aceste centre să rămână, fiindcă trebuie să ai un control în fiecare zonă. Cel mai important este faptul că nu ni se va dezorganiza activitatea de monitorizare a apei, care intră în atribuţia acestora”, a arătat medicul, adăugând că singura schimbare care va interveni la nivelul centrelor este că şefii lor nu vor mai primi indemnizaţia de conducere.
Reamintim că în judeţul Suceava funcţionează cinci astfel de centre, la Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului, acestea având în atribuţie, în principal, monitorizarea stării de sănătate a populaţiei din zonele respective, mai ales în caz de epidemii sau calamităţi, şi a apei potabile.
Noul obiectiv al DSP: încadrarea în bugetul alocat până la finele anului
După reorganizare, preocuparea numărul unu a conducerii DSP Suceava a devenit încadrarea în bugetul alocat până la finele anului şi reducerea unor cheltuieli, mai ales că ministerul a şi transmis o adresă în acest sens. Directorul Lăzăreanu crede că va putea ţine cont de recomandările oficialilor de la Bucureşti, în condiţiile în care cei aflaţi la limita de vârstă tocmai s-au pensionat, în primăvară s-au redus sporurile acordate unor salariaţi, iar salariile urmează să scadă cu 25%, conform legii. Totuşi, rămâne un punct sensibil, şi anume consumul de benzină, care ar trebui redus la 150 de litri pe lună, lucru „imposibil”, în opinia şefului DSP Suceava.
„Noi avem opt maşini, majoritatea cu consum mare, de 10-11 litri la suta de kilometri. În judeţ desfăşurăm foarte multe activităţi care necesită transport cu maşina, cum ar fi controalele, monitorizarea calităţii apei potabile, distribuirea vaccinurilor, autorizarea obiectivelor. De exemplu, numai maşina care recoltează probe de apă în zona Gura Humorului şi Suceava face peste 3.000 de kilometri pe lună. În vederea realizării unor economii, am făcut un calcul pentru a vedea câtă benzină ne trebuie în cadrul contractelor pe care le avem cu primăriile pentru monitorizarea calităţii apei. Şi cred că, pe viitor, pentru acestea nu ar trebui să mai intrăm în cota de benzină a instituţiei, ci carburantul să se plătească separat, din valoarea contractelor respective”, a spus directorul Lăzăreanu.