Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava se aşteaptă ca numărul persoanelor din judeţ care încearcă să se sinucidă cu substanţe toxice de genul celei care a dus la decesul celebrei cântăreţe Mădălina Manole să crească după intensa mediatizare a acestui caz.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului, medicul urgentist Tiberiu Brădăţan, crede că sindromul Mădălina Manole, care şi-a pus capăt zilelor înghiţind Furadan, un pesticid extrem de periculos, va apărea şi în judeţ. Medicul este de părere că, inconştient, oamenii cu probleme de echilibru mental vor lua drept model cazul artistei, după ce au aflat care este reţeta sigură pentru sinucidere.
„Oamenii ar putea să facă asocieri, chiar dacă nu la modul conştient”
„Este foarte probabil să ne confruntăm cu şi mai multe cazuri de persoane care s-au otrăvit cu astfel de substanţe toxice, din cauza unei asocieri involuntare de idei. După intensa mediatizare a decesului Mădălinei Manole, oamenii ar putea să facă asocieri, chiar dacă nu la modul conştient, şi să adopte ca metodă de suicid intoxicaţia cu substanţe de risc mare, cum sunt organocloruratele”, spune Brădăţan.
La UPU Suceava, ajung destul de frecvent persoane care au vrut să se omoare cu otrăvuri folosite în agricultură. Ultimul caz a fost înregistrat luni, la un bărbat din Sf. Ilie, care a încercat să-şi ia zilele înghiţind Calypso, o substanţă toxică similară cu cea cu care s-a sinucis Mădălina Manole.
Constantin C., de 46 ani, a fost internat în cursul serii, direct la Reanimare, în stare gravă. „Pacientul nu era comatos, însă era confuz şi incoerent, nu se putea discuta cu el. La astfel de bolnavi, riscul este de insuficienţă hepato-renală şi necroză intestinală”, a arătat responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Suceava.