Criza economică se resimte şi în şifonierele sucevenilor şi tot mai mulţi dintre ei aleg să-şi achiziţioneze ţinutele vestimentare din magazinele second-hand din oraş.
În ultima perioadă, în Suceava s-au deschis tot mai multe magazine care comercializează haine la mâna a doua, iar afacerea s-a dovedit a fi una profitabilă de când buzunarele sucevenilor s-au subţiat.
Haine la kilogram sau la bucată, încălţăminte, perdele, cuverturi de pat sau lenjerii de pat, toate se găsesc aproape în orice magazin cu produse la mâna a doua. Preţurile sunt atracţia cumpărătorilor, care spun că îşi achiziţionează produse de calitate, uneori de firmă, la preţuri bune.
Rochii cu 20 de lei, cămăşi şi pantaloni la 15 lei, genţi şi încălţăminte la 20-30 de lei, sunt oferte tentante pentru mulţi, iar în zilele în care se primeşte marfă nouă, magazinele second-hand devin supraaglomerate.
„Am mai fost o dată dimineaţa, pe la 9:00, şi era atât de aglomerat încât nu mai puteam intra. Am revenit, sper să pot să mă uit şi să-mi găsesc ceva. Nu este prima oară când îmi cumpăr haine de aici, sunt ieftine şi de calitate”, a declarat una dintre clientele unui magazin cu produse la mâna a doua.
Haine la un leu bucata
Hainele de copii sunt şi acestea căutate, iar mămicile spun că la magazinele second – hand găsesc haine de foarte bună calitate, bine întreţinute şi la preţuri avantajoase. „Un copil poartă o haină puţin, de aceea probabil găsesc hăinuţe aproape noi, unele de firmă, la câţiva lei. În magazinele obişnuite, hainele pentru copii sunt foarte scumpe, iar calitatea lor este inferioară celor de aici”, a spus una dintre mămicile de la raionul pentru copii dintr-un magazin la mâna a doua.
Magazinele la mâna a doua comercializează marfă din Anglia, Germania sau Olanda, iar preţurile produselor scad de la o zi la alta şi ajung până la un leu bucata cu câteva zile înainte de primirea unui nou lot cu marfă.
Comercianţii spun că aduc marfă cam o dată la două săptămâni şi de puţine ori se întâmplă să rămână cu marfă necomercializată de la un transport la altul.
„Aducem marfă din Irlanda şi Anglia, este de calitate şi foarte puţine produse ne rămân nevândute până ce aducem următoare tranşă de marfă. După câteva zile, când stocul scade, reducem preţurile, iar înainte de a aduce marfă nouă vindem orice produs cu un leu”, a declarat o vânzătoare dintr-un magazin second –hand.