Sumele alocate pentru hrana copiilor instituţionalizaţi sau a persoanelor cu handicap nu vor fi reduse cu 20%, conform Ordonanţei de Urgenţă 55/2010. Directorul general adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Mona Săndulescu, ne-a declarat că ordonanţa nu-i va afecta cu nimic pe copiii instituţionalizaţi, pentru că există nişte standarde de hrană care nu pot fi modificate.
Suma alocată hranei unui copil este de 8,3 lei pe zi.
Dacă s-ar tăia 20%, alocaţia de hrană ar ajunge la 6,64 lei pe zi. Din aceşti bani, un copil trebuie să aibă suficientă hrană pentru cele trei mese principale ale zilei, plus pentru două gustări, la orele 10:00 şi 16:00, aşa cum prevăd standardele.
Suma trebuie să acopere inclusiv cheltuieli precum cele cu utilităţile, cum ar fi gazul sau detergentul de vase.
„Nu li se va tăia din raţia de mâncare, nu vor sta în frig, nu vor avea de suferit”
„Acum se lucrează la listele în care vor fi prevăzute cheltuielile ce vor fi reduse cu 20%, dar, nicidecum, nu vom tăia din cei 8,3 lei destinaţi hranei copiilor”, a mai precizat Mona Săndulescu. Ea a mai spus că Direcţia de Protecţie a Copilului a primit o adresă oficială de la Ministerul Muncii, în care erau prevăzute lămuri cu privire la aplicarea Ordonanţei, tocmai pentru că s-au făcut speculaţii cum că „Ordonanţa reduce cu 20% sumele alocate pentru hrana copiilor instituţionalizaţi sau a persoanelor cu handicap”.
„Diminuarea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile aprobate în buget, programate pentru a doua jumătate a anului 2010 şi rămase de executat, prevăzute de la art. III, alin. 1, OUG nr.55/2010, nu se aplică la alocaţiile zilnice de hrană pentru copii, persoane vârstnice sau pentru persoanele cu handicap aflate în îngrijirea instituţiilor de asistenţă socială şi medico-socială aflate în subordinea autorităţilor şi instituţiilor publice. Reducerea cu 20% se va aplica în mod corespunzător la celelalte subtitluri din titlul Cheltuieli cu bunuri şi servicii, fără să afecteze subtitlul hrana”, s-a specificat în comunicatul remis de Ministerul Muncii.
Potrivit Protecţiei Copilului Suceava, indiferent de costurile stabilite pentru îngrijirea fiecărui copil aflat în asistenţă maternală sau în centre de plasament, „nu li se va tăia din raţia de mâncare, nu vor sta în frig, nu vor avea de suferit. Vom face economie în altă parte”, a completat Mona Săndulescu.
Peste 1.700 de copii în grija statului
În judeţul Suceava, peste 1.700 de copii şi tineri se află în prezent în grija statului, fiind protejaţi în centre de plasament, case de tip familial sau alte servicii. Unii provin din familii sărace, alţii au fost abuzaţi de cei care trebuiau să aibă grijă de ei, de părinţii, alţii sunt orfani. Din totalul de minori aflaţi în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava, aproape 700 se află în plasament la asistenţi maternali profesionişti, peste 350 în plasament la familii lărgită şi aproape o sută la persoane fără grad de rudenie. Instituţia de protecţie a copilului mai dispune de trei centre de zi, unde sunt asistaţi 75 de copii.