De sâmbătă şi până ieri la amiază, opt persoane au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, din cauza căldurii.
Aşa a informat ieri purtătorul de cuvânt al Spitalului, medicul urgentist Tiberiu Brădăţan, care a declarat că pacienţii sunt persoane cu vârste între 20 şi 45 de ani, iar o parte dintre ei au fost internaţi.Potrivit medicului, în cele opt cazuri înregistrate sâmbătă şi duminică până la prânz ca urmare a temperaturilor ridicate a fost vorba de persoane cu ameţeli puternice, stări de leşin, căderi de calciu şi accidente vasculare cerebrale.
”Majoritatea bolnavilor au venit în cursul zilei, iar cel mai grav caz a fost al unei femei de 45 ani, care a suferit un accident vascular cerebral”, a arătat Tiberiu Brădăţan, cu precizarea că Spitalul Suceava este pregătit să facă faţă tuturor cazurilor provocate de caniculă, care ar putea să apară în următorul interval: ”Au fost asigurate stocurile de medicamente necesare, au fost puse în funcţiune aparatele de aer condiţionat şi s-a avut grijă ca dozatoarele de apă din unitate să fie în permanenţă pline”.
Vreme caniculară şi în următoarele zile
În timp ce meteorologii avertizează că vremea va fi caniculară şi în următoarea perioadă, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava îi sfătuiesc pe oameni să aplice câteva reguli pentru a se apăra de arşiţă. În primul rând, potrivit doctorilor, nu ar trebui să stăm la soare între orele 11.00 – 16.00 şi ar fi bine să evităm total ieşirile din casă în acest interval de timp. În caz că suntem nevoiţi să plecăm de acasă, deplasarea pe jos ar fi bine să se facă la umbră, cu capul acoperit şi în haine lejere, de culoare deschisă.
Hidratarea în aceste zile caniculare este esenţială, avertizează medicii, cu precizarea că, în mod normal, recomandarea este de minimum doi litri de apă/om, dar, la astfel de temperaturi, se poate bea şi mai mult. Doctorii mai atrag atenţia că ar fi de evitat consumul de băuturi alcoolice şi cafea, şi subliniază că, din punct de vedere alimentar, cel mai bine este să se consume fructe şi legume proaspete, salate uşoare şi mâncăruri fără grăsimi.
Recomandările medicilor
Responsabilii DSP Suceava avertizează şi asupra riscului pe care îl reprezintă scăldatul în locuri neautorizate, mai ales că în această vară s-au înregistrat deja câteva cazuri de deces prin înec.
La mijlocul lunii iunie, numai într-un weekend, trei persoane, printre care si un copil, şi-au găsit sfârşitul în timp ce se aflau la scăldat. Ultimii suceveni care, împinşi de vremea caniculară, au mers să se răcorească cu o baie, dar au sfârşit înghiţiţi de ape, sunt un tânăr de 29 ani, înecat într-un bazin aparţinând unei societăţi comerciale din comuna Baia, un băiat de 7 ani, din localitatea Horodniceni, înecat într-un iaz din zonă, şi un tânăr de 22 ani, din localitatea Salcea, înecat în timp ce se afla la scăldat pe râul Siret, în comuna Dumbrăveni.